Известният актьор Ириней Константинов ще играе за пръв път на сцената на Софийската опера, и то в роля, която е голямо предизвикателство за него.

 

В музикалната поема „Рилският пустинник“ по стиховете на Тихомир Павлов и по музиката на отец Кирил Попов, той ще влезе в ролята на Свети Йоан Рилски.

Диригентската палка на Софийската опера за пръв път ще е в ръцете на Старозагорския митрополит Киприан, а режисьор на спектакъла е Пламен Карталов.

 

Ириней Константинов влиза в Софийската опера като светец

Премиерата ще се състои на 10 и 23 май като с този концерт ще се отбележи 70-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия, която се възражда на 10 май 1953 г. освен това спектакълът за небесния покровител на българския народ ще оживее на сцена в навечерието на два празника – на 11 и 24 май, когато православната църква чества паметта на светите братя Кирил и Методий и когато празнуваме Деня на българската просвета и култура.

 

„Няма нищо случайно в света, случайностите са за философите. Не е случайно, че преди 2 години, преди пандемията, откриха в архива ми една малка книжка „Рилският пустинник“. Учудих се откъде ли е попаднала тази книжка в моя архив. Като я разгърнах, видях, че това е книга с много вдъхновени текстове, поетични текстове в прослава на всебългарския светец преподобни Йоан Рилски Чудотворец“, разказва авторът на музиката отец Кирил. И допълва, че текстът не е измислица, а реално преживяване на Св. Йоан Рилски Чудотворец. Още тогава си пожелал да облече тези текстове в музика и сега желанието му е напът да се сбъдне.

Източник: Уикенд