След дълги години вярна служба гордостта на Перник – главен комисар Николай Николов, излиза в заслужена пенсия.

Малцина са наясно с факта, че стажът на пожарникар №1 на България и шеф на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, тръгва от Металургичния комбинат в Перник.
Новината, че главен комисар Николов напуска редиците на Вътрешното министерство, бе съобщена от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Министърът посочи, че всяка служба и институция е проекция на хората, които я управляват. В този ред на мисли той благодари на гл. комисар Николов за постоянството, енергията и достойнството, с което е изпълнявал функцията си на ръководител на подопечната му дирекция.

Николай Николов е роден през 1962 г. в Перник. Завършва Четвърта гимназия в родния си град през 1980 г. Военната си служба отбива като пожарникар.
През 1982 г. започва работа като пожарникар в Металургичния комбинат „Ленин“ към Районната противопожарна служба в града.

В периода 1987-1991 г. е командир на отделение в Районната противопожарна служба. 
През 1991 г. завършва Факултета по Пожарна охрана на Академия на МВР и става инспектор към противопожарна охрана към Общинския народен съвет в Перник, със звание лейтенант.

След това последователно е началник на група в Районната служба „Противопожарна охрана“ – Радомир и началник на група „Пожарогасене“ в служба „Противопожарна охрана“ при РДВР – Перник.

От 29 август 2006 г. е директор на Националната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“.
На 30 декември 2010 г. е назначен за директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.
На 25 ноември Николов ще навърши 60 години, което е пределна възраст за работа в МВР.
Източник: Уикенд

Гордостта на Перник – гл. комисар Николай Николов се пенсионира