Гръмовен скандал тресе и Българската православна църква – пловдивският митрополит Николай е поканил низвергнатия от Руската православна църква игумен Петър Еремеев на две служби преди Великден.

Това съобщиха пред „Филтър“ разтревожени свещеници и миряни от епархията на владиката, известен с особения си характер и склонността си към скъпи вещи от светския живот. Според тях това е нарушение на апостолските правила и поставя под въпрос легитимността на митрополит Николай.

Поставен под низвержение монах няма право да служи нито в собствената си, нито в братски църкви. Петър Еремеев не е случаен духовник. Той е възпитаник на Московската духовна семинария. Има докторат по богословие и от Софийския университет в София.

Оттогава са и близките му контакти с определени църковни среди у нас. Бил е заместник-ректор на Московската духовна академия и семинария, заемал е същия пост и в Хабаровската духовна семинария.

От 2010 г. е ректор на Руския православен институт „Св. Йоан Богослов“, а от 2013 г. е игумен на московския Високо-Петровски ставропигиален манастир. През цялото време е от най-приближените на Руския патриарх Кирил, с когото заедно служи и се появява на не едно и две публични събития.

Учен, иконописец, богослов и монах за пример, Петър Еремеев изпада в немилост пред църковните закони на 8 февруари тази година. Тогава епархийският съд на Руската православна църква решава, че игуменът подлежи на канонично наказание.

http://moseparh.ru/ukaz-u-0239-ot-11-marta-2024.html

Два дни по-късно, на 10 февруари, информационните агенции в Русия разпространяват новината. Тогава се появява и официалното съобщение на Московската патриаршия – Епархийският съд забранява на Петър Еремеев да служи и отнема сана му.

Той три пъти е призоваван да се яви на църковния съд, но не го направил. Наказанието му е за нарушение на 25-ото правило на Светите апостоли. То гласи, че духовник, уличен в блудство, лъжесвидетелстване или кражба, се лишава от сан, но не се отлъчва. Голямата мистерия е за кое от трите прегрешения е наказан Еремеев. Московската патриаршия не уточнява това. Според спекулация на „Филтър” руският поп е изгонен от лоното на църквата заради блудство.

Решението на църковния съд влиза в сила след указ на патриарх Кирил. Оттогава Петър Еремеев е със „замразен“ статут, подобно на този, който има скандалният архимандрит и протестър Дионисий от няколко години насам. Той е наказан, но не е отлъчен от Църквата. Оттогава не е служил.

За разлика от руския си събрат Петър Еремеев. След низвержението той пристига в България. Месец след указа на патриарх Кирил, на 20 април Еремеев се появява в храма в Асеновград за празника Акатистна събота. Службата води митрополит Николай, а низвергнатият Еремеев е в одежди и служи заедно с владиката.

В годините назад митрополит Николай има различно отношение към Русия. Сочен за техен човек в миналото, през 2022 г. той направи архонт бизнесмена и свой съгражданин Георги Гергов, който е почетен руски консул у нас.

В същото време Николай осъди войната в Украйна. През 2017 г. обаче се опълчи на Европейския съюз и в свое слово обвини Запада, че иска да открадне църковните земи, които не са за продан.

За последно името му се замеси в схеми покрай избора на нов Сливенски митрополит. Дясната му ръка епископ Арсений не се класира на финала през февруари и Светият синод отмени конкурса. Преди две седмици пуснаха списък с нови кандидати, сред които отново е.Арсений, но не и фаворитът на Сливен, Ямбол и Бургас епископ Йеротей.

Според източници от Светия синод митрополит Николай първо иска да овладее богатата сливенска епархия, а след това да превземе и патриаршеския престол, въпреки че след смъртта на Неофит обеща, че няма да се кандидатира.

Източник: narod.bg