Няма как да се заблуждаваме, а и не е възможно твърдението, че в малкия провинциален град възможностите за развитие на младите хора са големи.

Търсенето на работа в големите градове на България е значително по-голямо. Също е много по-вероятно младежите да намерят работа в София, Пловдив, Варна и Бургас, отколкото да намерят работа в Монтана, Ямбол или другите малки провинциални градове.

Големите градски центрове привличат младежите, търсещи работа с възможностите, които им се откриват.

Друг фактор, който играе важна роля в предпочитането на големите градове е, че търсенето на работа там се улеснява благодарение на наличието на университети. Те до голяма степен влияят на търговските и икономически връзки. Студентите търсят начини да се издържат докато следват висшето си образование. Пример за това може да бъде даден. Работа във Варна е много по-лесно да си намери студент. Това е така, защото през летния сезон туристите посещават много от обектите на морската ни столица. Това увеличава многократно търсенето на персонал за летните месеци, докато сезонът продължи. Това е приемлив вариант за студентите, тъй като не им пречи да посещават редовно учебните си занятия. Разбира се намира се работа в Бургас, поради същите благоприятни условия за летния туристически сезон. Не е невъзможно разбира се да си намерите работа и в централната част на България. Работа в Стара Загора също може да се намери. rabota-(2)Градът е сравнително голям, преимуществото му е, че е областен град и се намира почти в централната част на страната, което го прави подходящ за работа за шофьори. В градът на липите също има висше учебно заведение, което го прави оживен център. Работа в Пловдив също не е толкова трудно да се намери. В градът се намират няколко висши учебни заведения, които съсредоточават голям брой млади хора, въпрос на желание и упоритост е да си намерите подходящата работа.