След дълго отсъствие огромните плъхове се завърнаха отново в София.

 

Покрай априлските дъждове гризачите, чието нашествие ужасяваше столичани в началото на 90-те години, отново щъкат необезпокоявано из центъра на града.

 

След като в продължение на няколко години не бяха напомняли за себе си, те отново са налице. След като входовете на всички кооперации бяха напръскани с подходящи препарати преди време, това несъмнено даде ефект, който обаче изглежда вече се е изчерпал.

 

Гигантските плъхове се завърнаха в София

Нещата обаче били зарязани на произвола на съдбата по време на ковид пандемията и резултатът е налице. Очевидци, сблъсквали се с плъховете твърдят, че те са с размери от 10 до 50 см. Масово могат да бъдат забелязани да изскачат от уличните шахти в търсене на храна. Очевидно пандемията им се е отразила повече от благотворно. Към днешна дата много от населените места у нас са попаднали под обсада на плъхове и съсели.

 

Гризачите раждат между 8-9 малки на всеки 2-3 месеца. Това означава, че ако в един град е имало 100 000 плъха, за две години популацията им ще набъбне на над 1 млн. в резултат на хорското безразличие.

 

Когато хората не полагат усилия да пръскат мазетата си, битката срещу тях става безкрайна и неефективна. Ако не им достига храна в избените помещения, гризачите тръгват и по жилищата. Агресивни са и могат да нападнат човек, предвид факта, че размерите им достигат до тези на малко коте. Не на последно място трябва да отбележим, че разнасят болести, както мишките и съселите. Могат да се тъпчат с всичко – от храна до сапун.

 

Не само слабото пръскане през последните години, е причина за бума им напоследък. За това допринася и дъждовното време.

Плъховете се оказват сериозна заплаха и за селата, където нападат и убиват кокошки. Пролетта и есента, са сезоните, в които мишки, плъхове и съсели се проявяват най-активно.

 

За да се освободи от нежеланите гости, всяка кооперация трябва да третира помещенията с препарати от аграрните аптеки или да извикат специализирани екипи от ХЕИ. В крайна сметка всичко опира до финанси, тъй като исканата сума не винаги е по все по-отъняващия джоб на българина.

Източник: Уикенд