Габриел Гарсия Маркес ни напусна като светец – в нощта, когато християнския свят отбелязва Тайната вечеря

Габриел Гарсия Маркес издъхна в Мексико на 87 години.

Човекът, който стана символ на латиноамериканската литература и магическия реализъм издъхна, съобщиха от Би Би Си. Писателят беше изписан от болница в Мексико Сити след курс на лечение с антибиотици. Маркес получи инфекция на белите дробове и издъхна в дома си. Колумбиецът почина, както вярват християните, като светец – в нощта, когато отбелязваме Тайната вечеря преди Великден.

[caption id="attachment_312999" align="aligncenter" width="300"]Габриел Гарсия Маркес издъхна в Мексико сити Габриел Гарсия Маркес пребори коварна болест, но не и старостта[/caption]

Почитателите му го видяха за последен път преди месец, когато напусна покоите си. Габриел Гарсия Маркес получи поздравления за рождения си ден и поговори с дошлите журналисти пред дома му.

Класикът беше атакуван от коварни болести в последните две десетилетия. През 1999 г. лекарите установиха, че страда от лимфома - рак на лимфните жлези и за да оцелее се подложи на две операции.

През юли 2012 г. светът научи, благодарение на брат му Хайме съобщи, че великият писател вече не е същият и страда от деменция.

През последните 30 години от живота си Габриел Гарсия Маркес прекара във втората си родина - Мексико.

Историята не успеха му е като излязла от роман. Преди да превземе света с най-популярната си книга: „Сто години самота“, залага дома си, продава автомобила си, яде на вересия и пуши по 6 кутии цигари дневно. Книгата излиза на бял свят през 1967 и му се отплаща за вложената страст в нея.

Заради нея и останалите си класически творби като „Няма кой да пише на полковника“, „Есента на патриарха“, „Хроника на една предизвестена смърт“,„Любов по време на холера“, Габриел Гарсия Маркес получава Нобелова награда за литература.