Борбата с пластмасата с цел опазване на екологията е на път да промени не един и два от навика от ежедневната ни рутина. Вече се обсъжда новата регулация, което ще включи още повече пластмасови продукти в забранителния списък.

Това ще доведе до необходимостта да си носим в магазина, а дори и в ресторанта собствени съдове за храна, ако искам да я вземем за дома си.

Европа ни готви нов регламент, който ще удари магазините и заведенията, връща ли се котларката…

Все повече европейските институции затягат мерките около използването и разпространението на пластмасовите опаковки и отпадъци, а една от сериозните идеи е изцяло принципът „опаковка за еднократна употреба“ да остане в миналото и да се премине към нов тип.

У нас също вече се прилагат новите норми и дори скоро една от най-големите вериги хранителни магазини обяви, че въвежда допълнителна такса за използваните кутии за храна от витрината им. Това е в следствие именно на новите регулации в борбата със замърсяването.

Зам.-председателят на Сдружението на заведенията в България Марин Сотиров заяви, че още от преди година действа подобна забрана и по тази причина сламките и бъркалките вече не са пластмасови, а от бамбук и дърво.

Очаква се новите еко-норми да засегнат в по-голяма степен заведенията.

Източник: blitz.bg