Двойният убиец Илиян Тодоров, който бе арестуван на узбекистанското летище след 12-годишно издирване, ще бъде екстрадиран в България в тримесечен срок, за да излежи доживотната си присъда за екзекуцията на студентите Кирил Въжаров и Васил Александров през далечната 2009 г.

 

Това обеща главният прокурор Иван Гешев, след като проведе среща с близките на убитите младежи. Главният прокурор подчерта, че искането за екстрадицията на касапина вече е подписано и след като бъде преведено, в близките дни ще замине за Ташкент.

 

Дойде Видовден за касапина от „Соло“

Припомняме, че Тодоров бе задържан на летището в Узбекистан на 1 март при опита му да излети за Истанбул с фалшив паспорт.

В Узбекистан срещу него е образувано дело да използването на неистински документи, което предвижда наказание от до 5 години затвор.

 

Родните власти се надяват, че въпреки това Тодоров ще им бъде предаден, за да излежи у нас присъдата си за използването на фалшив паспорт. На 18 април 2009 г., той уби с нож двама студенти след пиянска свада между две компании. Трагедията се разигра в дискотека „Соло“.

 

Ден след касапницата, потресла цяла България, десетки очевидци посочиха като извършител на двойното убийство именно Илиян Тодоров, чийто баща по онова време бе депутат от БСП и водач на листата на социалистите в Перник за парламентарните избори. Малко известен факт е, че касапинът е роднина на Георги Първанов по бащина линия.

Бащата на Илиян Тодоров – Венцислав е втори братовчед с Първанов.

 

Макар да се предаде дни след извършеното престъпление, Илиян се опита да заблуди разследващите като боядиса косата си в жълто-оранжев цвят и се опитваше да ги убеди, че от години ходи с подобна фризура.

Въпреки множеството доказателства, че именно Илиян Тодоров е извършителят на двойното убийство, той бе скандално оправдан на първа инстанция в Софийски градски съд от вече бившия съдия Румяна Ченалова.

На 09.12.2011 г, тя го оневини като извършител на двойното убийство и разпореди освобождаването му от ареста.

 

В последствие Софийският апелативен съд отмени оправдателната присъда та Ченалова и осъди Тодоров на доживотен затвор. Наказанието му бе потвърдено и от Върховния съд на 15.12.2013 г. Когато обаче той бе потърсен от полицейските власти в дома на баба му и дядо му в Пловдив, където е била последната му адресна регистрация, както сами се досещате – не бе открит.

 

И до днес не е известно кога точно Илиян е успял да избяга от България. Тук е мястото да отбележим, че това е станало със съдействието на скандалната съдийка Румяна Ченалова, тъй като след като го оправдала, тя не му забранила да напуска пределите на страната. Според неофициално твърдение, касапинът е избягал няколко седмици, преди да бъде произнесена окончателната му присъда „доживотен затвор“.

 

Смята се, че дълго време се е укривал в ЮАР под фалшива самоличност. До момента Ченалова все още не е дала адекватно обяснение за оправдателната присъда. Близки на загиналите твърдят, че оправдателната присъда е била изтъргувана срещу подкуп на стойност 200 бона. Няколко месеца след ареста на Илиян, родителите му продадоха два апартамента – един в София и един в Перник. В последствие сумата е била предадена на Ченалова при среща в Хасково.

Източник: Уикенд