Добра и блага вест ще споходи православните християни в началото на Рождественския пост. В края на м. ноември се очаква храм „Св. Николай Чудотворец“, познат на миряните като Руската църква да отвори отново врати за богослужебен живот.

 

Наши източници от храма споделиха, че до края на настоящия месец се очаква да пристигне новият предстоятел - протойерей Владимир Тишчук, който до сега служеше във Виенската и Австрийската епархия на руската църква.

Добра вест! Руската църква отваря до края на ноември

Протойерей Тишчук не е придружен от допълнителни служители, каквито бяха очакванията. На 25 септември патриарх Неофит назначи четирима български свещеници, които да служат в храма, но поради спор за собствеността му, той остана заключен. 

Добра вест! Руската църква отваря до края на ноември - Снимка 2

Протойерей Тишчук е роден през 1963 г. в гр. Владимир. Баща му - протойерей Аркадий Тишчук, е оглавявал Руската църква в София от 1973 до 1975 г., след което е изпратен в Ню Йорк.

Добра вест! Руската църква отваря до края на ноември - Снимка 3

Владимир завършва Факултета по чужди езици в родния си град. След това работи в Московска патриаршия. През 1989 г. е изпратен в САЩ като секретар на управляващия патриаршеските енории. През 1991 г. патриарх Алексий II го ръкополага за дякон в катедралата “Св. Николай” в Ню Йорк, а през 1998 г. е ръкоположен за свещеник в същия храм. От 2002 г. е предстоятел на църквата “Св. Николай” във Виена. През 2020 г., е назначен за зам. председател на събора “Св. Николай” във Виена.

Източник: crimesbg.com