Прочутият диригент маестро Юлиан Ковачев почина в Южна Корея едва на 63 години, съобщиха негови близки. Те допълват, че той светът не само е загубил диригент то изключителна класа, а и невероятен човек.

Юлиан Ковачев започва своята кариера като цигулар в София и Моцартеум в Залцбург. По-късно, се обучава в дирижирането под ръководството на Херберт Алендорф и Херберт фон Караян в Берлин с помощта на стипендия от фондацията "Херберт фон Караян".

Той прави първите си професионални стъпки с Берлинската филхармония между 1975 и 1980 година. През 1984 година печели конкурса на Караян за насърчаване на млади диригенти. Следващата година той прави своя оперен дебют в Театро Верди в Триест с произведението "Йенофа" на Яначек. Юлиан Ковачев е редовен гост в някои от най-големите оперни театри в Италия, включително Миланската скала, Teatro San Carlo в Неапол, Teatro dell' Opera в Рим, Teatro La Fenice във Венеция, Teatro Massimo в Палермо, Театро Комунале в Болоня, както и Театро Карло Феличе в Генуа.

Диригентът Юлиан Ковачев почина в Южна Корея

Маестро Ковачев заема позиции като главен диригент на Софийската филхармония, Симфоничния оркестър в Загреб и оркестъра на Театро Верди в Триест. Той също е бил артистичен и музикален директор на Teatro del Giglio в Лука и директор и главен диригент на Симфоничния оркестър в Дегу.

Източник: lupa.bg