Актьорите от Народния театър, са сред малцината, които могат да се похвалят с достойно заплащане. 

От 1 септември голяма част от тях получават месечни възнаграждения в размер на 3 000 лева.
Увеличението е повече от двойно, а вдигането на заплатите е финалът на дългогодишната им борба, която водеха заедно с шефа на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

В крайна сметка новият директор Васил Василев спази обещанието, с което спечели конкурса за нов шеф и оглави Народния. Досега актьорите на щат в Народния театър получаваха мизерните 1 000 лева, а други не повече от 1 500 лв.
Към днешна дата средната заплата в академичната трупа вече е 2 400 лв. 

Новият главен режисьор Александър Морфов също има заслуга за вдигането на заплатите. Неговите хонорари зад граница достигат 5-цифрена сума. Запознати твърдят, че той е поискал 5 бона заплата и голям хонорар за всяка постановка, която поставя в Народния.

По време на мандата на Мариус Донков актьорите получаваха под хилядарка, което не само бе обидно за таланта им, а и необосновано ниско. Те от години настояват минималната заплата в театрите да е поне 1 500 лева. 

Вдигането на възнаграждението в Народния театър отприщи истинска буря в останалите театри в София. За съжаление обаче ненавсякъде има възможност заплатите им да бъдат повишени до такова ниво. До този момент примера на Народния театър е последван единствено от Сатиричния. Преди около седмица стана ясно, че директорът Калин Сърменов е увеличил възнаграждението на актьорите с около 30%
Източник: Уикенд
 

Директорът на Народния театър Васил Василев спази обещанието си и…