С призив към Софийския митрополит за възстановяване на богослуженията в храма “Св. Николай Мирликийски” т. нар. Руска църква се обърна народният представител от ДПС Делян Пеевски.

Поводът е заключването на храма в края на седмицата и призивът на Русенския митрополит Наум, който смята, че т.нар. Руска църква в София незабавно трябва да отвори и че заключването на храма от странични лица е недопустимо, а Софийският митрополит веднага трябва да се разпореди храмът да бъде отворен и да се възстановят своевременно и богослуженията в него.

Делян Пеевски: Руската църква да бъде отворена за вярващите! Като светска власт ние ще осигурим необходимото за дейността на храма

"Като представители на светската власт ние можем само да предложим подкрепата си на Българската православна църква и нейните вярващи и затова още в понеделник ще предприемем необходимите законодателни промени, с които държавата ще увеличи субсидията, така че да се осигури издръжката на храма. Останалото е в каноничните правомощия на Софийския митрополит, в чиято работа ние не можем да се месим, но сме уверени, че храмът ще бъде отворен за вярващите", посочи той.

Източник: blitz.bg