След като стана ясно, че по „червения телефон” е получено нареждане до Агенция „Митници” да се бавят камионите за Австрия, сега цялата държавна машина се активира заради спънките на Виена по пътя на България към сухопътния Шенген.

От тази сутрин текат масирани проверки на данъчни и други държавни служби в магазините на австрийската верига за хранителни стоки BILLA в цялата страна, както и на бензиностанциите OMV – също австрийска собственост.

В София се проверяват 8 обекта на BILLA, един в Пловдив и три магазина в Бургас. Проверки има също и във Велико Търново, където инспектори има в два супермаркета на австрийската верига.

Държавната машина тръгна срещу Австрия – данъчни налазиха BILLA и OMV

BILLA се проверява по регламента за деклариране на стоки с висок фискален риск, както и качеството на месото, което се продава в магазините. След проверката на място следват и за производителите и вносителите на стоки за австрийската верига хранителни магазини.

От веригата бензиностанции OMV се проверяват обекти в Плевен, София, Варна, Пловдив и Бургас. Там заедно с данъчните има и митничари. Австрийските бензиностанции са поставени на предварително наблюдение за нарушения и проверяващите имат право включително да затворят обектите им.

Източник: narod.bg