Кметът на Пловдив Здравко Димитров е намерил добре завоалиран начин за прехвърляне на скъп общински имот в ръцете на точно определени хора, при това за срок от 30 години, и то за жълти стотинки разбира се.

 

Тук е мястото да уточним, че се търси стопанин за изключително апетитен обект – тенис кортовете на Гребната база. 13-те корта са разположени на площ от близо 18 декара, заедно със съблекални, фитнес център, ресторант-кафене на две нива, административна сграда с офиси и няколко магазина.

 

Чии интереси обслужва кметът на Пловдив Здравко Димитров?

Поради „липсата на подходящи кадри“ общината се отказва да стопанисва всичко това. Повече от десетилетие спортното съоръжение е в ръцете на частното сдружение „Тенис клуб Локомотив - Пловдив“. През 2012 г. сдружението получава имота за 20 години, поемайки ангажимента да инвестира в него 800 000 лв.

 

Зад въпросния тенис клуб като шефове стоят добре познатите пловдивски милионери – Димитър Златанов, който е собственик на просперираща фирма за велосипеди; Александър Асенов и Радослав Тасев – с интереси в бизнеса с метали. Преди години съдът взема решение, че частното сдружение трябва да се изнесе, тъй като вместо обещаните инвестиции в размер на 800 000 лв., са направени подобрения за малко над 70 хил. лв.

 

Градската управа в лицето на Здравко Димитров обаче не бърза да търси нови собственици на тенис кортовете. И така мераклиите да играят тенис продължават да плащат на въпросното частно сдружение, чрез което собствениците му печелят пари за сметка на Пловдив.

 

Малко по-късно след дълго размотаване, кметството решава да даде спортното съоръжение отново на концесия, но този път за 30 години като обявата за това удобно е скрита в раздел „Процедури по закона за физическото възпитание и спорта“, където едва ли на някого би му хрумнало да я търси. Въпреки това кметството може да си измие ръцете като заяви, че е публикувана.

 

Освен това адвокат Антоанета Николова посочва, че процедурата и търгът са така „моделирани“, че условията да бъдат изпълними от предварително одобрен кандидат. За изискваната за целта документация, са нужни поне 10-15 работни дни за подготвянето й. Освен това някои от институциите като спортното министерство например, са в столицата и е непосилно да се представят в срока, определен от общината.

 

Сега прокуратурата трябва да изясни защо, след като Здравко Димитров обявява, че няма подходящи хора за поддръжката на тенис кортовете не ги дава веднага под наем, а чака цели две години. Груби изчисления сочат, че само за изминалите две години, Пловдив е изгубил над половин милион лева от съоръженията. Пита се и защо не е изяснена точната сума на приходите, които прибира частният клуб през тези две години.

 

Най-важният въпрос обаче е защо кметството бездейства цели две години, оставяйки частен клуб да се разпорежда с общински имот, при това срещу символична сума.

Адвокат Николова е категорична, че това е чиста проява на безстопанственост и неизпълнение на служебните задължения.

Източник: Уикенд, crimesbg.com