Преди броени дни великият шахматист Гари Каспаров гостува в централата на партията на Бойко Борисов и мощно агитира за предстоящия вот на 2 октомври.

Лидерът на партията го представи като сертифициран и картотекиран гений и побърза да подчертае да не го бъркат с енергийния министър Росен Христов, който е член на „бургаския пристанищен клон на МЕНСА“.
Освен това посочи, че коефициентът на интелигентност на гросмайстора е колкото на целия кабинет на Гълъб Донев накуп, плюс секретарките и шофьорите.

Шахматистът посочи, че е наясно, че скоро в страната ни има избори и изрази надежда, че българите ще направят правилния избор и ще подкрепят единствената партия в страната, стояща на правилната страна на историята – ГЕРБ.

Гросмайсторът подчерта, че партията на Борисов е с твърда и правилна позиция за войната в Украйна. 
Както е известно, той е един от най-отявлените критици на Владимир Путин и автор на потресаващата “Зимата идва“, писваща кремълския режим и извращенията със свободата на свободното слово в постсъветското пространство.

Виден общественик и органичен дипломат, Гари Каспаров рядко попада в световните медии с тъмната си страна. Роденият в Баку мъж, с фамилия Вайншайн е отявлен конспиратор като много от своите гениални колеги – шампиони на шахматната дъска. С навлизането на компютърните технологии, шахът стана много повече от интелектуално забавление и получи кралски статут, превръщайки се в олицетворение на връзката между човешкото съзнание и мислещите машини.

Самият Гари Каспаров монетаризира отлично този факт, написвайки бестселър за битката си със суперкомпютъра „Дийп Блу“.
В резултат избраните гросмайстори от световния елит като Боби Фишер и Валери Салов се превърнаха в част от сенчестата мисловна аристокрация, затъвайки до шия в теории на конспирацията, мечти за нов световен ред и граничещи с психичните отклонения илюзии за собствената си значимост.

Гари Каспаров също не бе пожален от тази вълна и прегърна с цялата си душа и авторитет т.нар. „Нова хронология“ на руския математик Анатолий Фоменко, според когото цялата ни досегашна представа за историята е изкривена. 
Той твърди, че Средновековието (X-XVII в.), е изкуствено „удължено“ от хронолозите, а Античността и Средновековието, са двете лица на едни и същи реални събития, случили се не по-рано от X в. пр. н. е. 

Въпросната конспиративна теория е изградена на статистически методи за разкриване на дубликатите в летописите. Тя е показателна, ако не за обществената значимост на Каспаров, то за неговия начин на мислене, недостъпен за нас – обикновените хора.
Той работи с математически модел, а не с хора и събития.

За шахматиста Борисов, Путин и Тръмп, са фигури с определена траектория на шахматната дъска на Европа и света. Асоциирането или антагонизма им с някой от тях, не е въпрос на цивилизован избор, а на сложни изчисления. Дано само му излезе кривата сметка.
Източник: Уикенд
 

Бойко Борисов: Гари Каспаров има коефициент на интелигентност, колкото целия кабинет на Гълъб Донев