Борис Сакскобургготски прие съболезнованията като глава на опечаленото си семейство

Борис Сакскобургготски направи печален дебют като престолонаследник на българската корона.

Първородният син на починалият преди два дена княз Кардам почти повтори участта на дядо си, видя kliuki.bg. Някога шестгодишният всенароден любимец от Сименочо за една нощ се превърна в Симеон II. Причината беше ненавременната и мистериозна смърт на баща му – царят, на когото е кръстен Борис Сакскобургготски.

[caption id="attachment_338881" align="aligncenter" width="300"]Борис Сакскобургготски, който за една нощ от колежанин стана престолонаследник Борис Сакскобургготски, който за една нощ от колежанин стана престолонаследник[/caption]

Младежът, който изглежда като пълно копие на баща си, официално все още не може да бъде представян като престолонаследник. Князът трябва да навърши пълнолетие – и това ще стане само след броени месеци – през октомври. До тогава функциите му при нужда ще изпълнява чичо му – княз Кирил.

[caption id="attachment_338882" align="aligncenter" width="300"]Синовете на Кардам на поклонението на баща си Синовете на Кардам на поклонението на баща си[/caption]

Борис Сакскобургготски обаче зае мястото до дядо си при приемането на съболезнования. Той и брат му Берлтран придружиха майка си Мирам на опелото на баща им в Мадрид.

[caption id="attachment_338883" align="aligncenter" width="300"]Князете заеха мястото си до опечаления цар Князете заеха мястото си до опечаления цар[/caption]

За младежа и брат му се знае изключително малко. За разлика от братовчедките – дъщерите на княз Кирил – Мафалда и Олимпия, които са светски лъвици в Лондон, синовете на покойния Кардам живеят в удобна аристократична анонимност в Сантяго Де Компостела.

Майка им Мириям Унгрия разделяше времето си в последните седем години в грижи за болния им баща и рядката си професия. Княгинята беше една от малцината в света сертифициран експерт по скъпоценни камъни. Съпругата на Кардам си позволи само месец лечение и се върна на непълен работен ден, за да е на разполжение на съпруга си.

Последната година от живота си покойният княз прекара в дома си. Според информацията от семейството, най-близките му са имали надежда, защото понякога реагирал на присъствието на децата си.

Днес Борис Сакскобургготски наследи не просто титлата княз Търновски и положението на престолонаследник, но и отговорността за фамилията, която дядо му ще отстъпи един ден.