БНТ легендата Мария Янакиева, която по-възрастните помнят като водеща на „По света и у нас“ започва трудовия си стаж в текстилен завод и изобщо не подозира, че ще стане звезда.

Първата й проява пред микрофона била по радиоуредбата на текстилния завод „Ернст Телман“, където започнала работа, след като завършила средното си образование.

БНТ легендата Мария Янакиева не тъгува по миналото

 

Мария Янакиева споделя, че дори не си мечтаела да работи в телевизия, тъй като в детските й години нямало такава екстра.

Спомня си, че отива почти насила на конкурс за говорител в БНР. Дори и тя самата се изненадва, когато успява да се пребори с конкуренция от 3 хиляди души, явили се на конкурса от цялата страна.

Остава на работа в радиото в продължение на шест години и се учи на журналистика. Когато получава предложение от руската столица да води предаването „Говори Москва“, е раздвоена, тъй като вече е омъжена и с дете.

В крайна сметка Мария Янакиева заминава за Москва със съпруга си, а детето бива поверено на грижите на баба си. След края на мисията получава покана за работа в телевизията заради перфектната дикция и безспорно добрата й визия. Споделя, че работата на говорителя далеч не били само новините – озвучавали документални филми, четели съобщения. Много често били използвани за участие в концерти, за конфериране.

Връща се назад във времето с умерена носталгия, тъй като не е от хората, които се вкопчват в миналото си. В БНТ остава до 1996 г., посвещавайки й 25 от най-хубавите си години.

До момента не се е намерил служител, който да си спомня да е имал конфликт с нея.

Двете с колежката й Мария Тролева били изключително близки и дори ходели заедно на почивка.

Дори стават майки по едно и също време и се разхождат с бебешките колички в Докторската градина край БНТ.

В прекрасни отношения са с Христина Христова, Лили Ванкова, Анахид Тачева, Любинка Нягулова и Бригита Чолакова, а Георги Ламбрев й е кум. При все, че по-късно животът ги пръсва в различни посоки, за зрителя те остават „там в телевизора“ – звездни, красиви и сякаш богоизбрани.

Източник: Уикенд

БНТ легендата Мария Янакиева не тъгува по миналото - Снимка 2

БНТ легендата Мария Янакиева не тъгува по миналото - Снимка 3

БНТ легендата Мария Янакиева не тъгува по миналото - Снимка 4

БНТ легендата Мария Янакиева не тъгува по миналото - Снимка 5