Оказа се, че каналът за трафик на нелегални мигранти през Малко Търново е ръководен от българи, а не от тримата сирийци, които бяха изправени пред съда – Абдулах Шерефли, Ахмад Муфед и Омар Адиан.

Случаят придоби печална известност покрай смъртта на двамата бургаски полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев.
Те издъхнаха в жестоката катастрофа, причинена от Омар, който заби управлявания от него автобус в патрулния автомобил. 

Припомняме, че в автобуса бяха натъпкани 47 сирийски мигранти. Заради факта, че дерегистрирания от КАТ автобус с фалшиви регистрационни номера от Нидерландия е бил пропуснат от два поста на Гранична полиция, през които е преминал с 90 км/ч., без да бъде спрян, принудиха вътрешния министър Иван Демерджиев да заговори за участието на полицаи на средно ниво в каналджийската схема. 

При все, че от случката мина повече от седмица до момента все още няма арестувани служители на Гранична полиция. Единственият, който понесе някакви последствия до момента бе зам.-шефът на Гранична полиция – Деян Моллов, който подаде оставка по настояване на Демерджиев. Припомняме, че той минаваше за протеже на доскорошния вътрешен министър Бойко Рашков.

Именно той бе посочен като основния виновник за възхода на каналджийството от предшествениците си Младен Маринов и Христо Терзийски.
Няколко независими източника потвърдиха думите на Демерджиев, че в каналджийството има замесени служители на Гранична полиция.

Едва ли за някого ще е изненада фактът, че в схемата са замесени и висшестоящи чиновници от Държавната агенция за бежанците, както и служители от мигрантския център в Харманли.
Тримата арестувани сирийци се оказаха подизпълнители на каналджиите. Те са били наети от знаков крими бос от Хасково, за да превозят мигрантите, всеки от които заплатил по 3 хиляди евро в Турция, за да премине нелегално в Сърбия.

Там те били поемани от представители на местната мафия, които пък ги вкарвали нелегално в Румъния, а това им коствало още 3 хиляди евро.
Плащанията били извършвани чрез арабската система „хавала“, за да не носят мигрантите документи и пари в себе си, тъй като рискуват да бъдат ограбени. 

Оказва се, че знаковият крими бос, за който ви споменахме по-горе е Кръстю Кръстев, по-известен като Къци Маймуната – влиятелна фигура от подземния свят от средата на 90-те години на миналия век, специализирал се в трафика на големи пратки хероин от Турция към Европа. 
Твърди се, че през последните години крими организацията му е важна брънка от международна схема за нелегален трафик  на афганистанци, сирийци и африканци, влизащи в Европа от Турция през България.

Разбира се няма преки доказателства за тези твърдения, но според запознати Къци Маймуната има огромно влияние в управата на миграционния център в Харманли, откъдето уж успяха да избягат Омар и Ахмад, обвинени в трафика на бежанци и за тежката катастрофа, при която издъхнаха двамата бургаски полицаи.

Двамата се ползвали с благоволението на началниците в центъра за мигранти и често се случвало да бъдат пуснати за по няколко дни. 

Съмненията за водещата роля на български бандити в каналджийската схема се подхранват и от фирмата-продавач на автобуса, използван от триото сирийци Абдулах, Ахмад и Омар, за да бъдат превозени 47-те проникнали нелегално в България мигранти. Ден след смъртта на полицаите Йордан Илиев и Атанас Градев, собственик на автоморга от Хасково беше задържан, тъй като е продал срещу 6 000 лв. на сирийците бракувания автобус от кърджалийската фирма „Вирджиния-Н“ ЕООД, собственост на бизнесмена Петко Костов. 

Според запознати, автоморгата в Хасково, откъдето е осигурено возилото, е под неофициалния контрол на Кръстю Кръстев – Маймуната. 
„Публична тайна в Хасково е, че в автоморгата се правят тайниците за дрога на тировете, които обслужват наркоканалите на Къци Майнуната. Най-вероятно сделката с автобуса на „Вирджиния – Н“ е фиктивна и служи като застраховка на каналджиите при евентуален сакатлък, който за съжаление се случи на 25 август“, разкрива запознат.

Смята се, че сред главните действащи лица в каналджийската схема е директорът на регионалната дирекция на „Гранична полиция“ в Смолян Ивайло Стоянов – Иво Бебето, заедно с шефове от бургаската структура на „Гранична полиция“. 
Твърди се, че каналджиите получават предварителна информация от служители на „Гранична полиция“ откъде точно да прекарат големи групи мигранти, като тарифата е по 100 евро на човек. 

Впоследствие прекараните през границата с Турция мигранти се отправят до предварително уточнено от каналджиите място, за да бъдат натоварени в микробуси, автобуси, или камиони. Според недоказаната мълва, която обхожда Бургас, трафикантите плащат на гранични постове, разположени в село Маринка и на пътя между Китен и село Лозенец. Именно през село Маринка е минал и автобуса-убиец, управляван от 15-годишия сириец Омар.

„В Инспектората към МВР е стартирало разследване срещу граничните постове, които са пропуснали автобуса. Има данни, че граничния пост в село Маринка е получил 2000 евро подкуп, за да пропусне возилото. С автобуса се е движила и кола със старозагорска регистрационна табела и със затъмнени прозорци. Автомобилът е следвал автобуса чак до Бургас, когато е започнало полицейското преследване. Фактът, че колата с возещите се в нея мъже все още не е установена подсказва, че става въпрос за организирана схема за трафик на бежанци, в която сирийците Омар, Ахмад и Абдулах са само подизпълнители“, твърдят запознати. 
Според думите им, каналджиите отдавна използват афганистанци, сирийци и други чужденци като шофьори, прекарващи бежанци през България, за да избегнат наказателната отговорност.
Източник: Уикенд

Българи лъснаха в каналджийската схема с Омар

Българи лъснаха в каналджийската схема с Омар - Снимка 2

Българи лъснаха в каналджийската схема с Омар - Снимка 3

Българи лъснаха в каналджийската схема с Омар - Снимка 4