В София трябва да се регулира паркирането. И принципът, от който ще изхождаме е една кола на домакинство, не два, не три. Това вече е лукс. Трябва да споменем и данъчната политика, защото трябва да вървим към ситуация, в която с придобиването на повече автомобили от семейство прогресивно и значително да се увеличава данъчната ставка. Просто защото в София няма място за толкова много автомобили.

 

Това заяви в интервю за в. "Дневник" арх. Любо Георгиев от "Екипът на София" - организацията от експерти в различни сфери, която заедно със "Спаси София", "Продължаваме промяната" и "Демократична България" работи по обща програма за развитие на столицата.

 

По думите на Георгиев има голяма вероятност той да поведе сектора в Столичната община, който отговаря за градското планиране и развитие.

 

"Ако някой много иска и държи да има 2-3 автомобила, то това просто ще струва пари", добави той.

 

Арх. Гeopгиeв cмятa, чe Cтoличнa oбщинa би тpябвaлo дa имa звeнo, ĸoeтo дa ce зaнимaвa c дpeбни peмoнти, т.e. пoддpъжĸa нa гpaдcĸaтa cpeдa, вĸлючително пoддъpжaнe в изпpaвнocт нa cвeтoфapи и пeшexoдни пътeĸи.

 

Гoлeмитe peмoнти щe ca ĸaĸтo дoceгa, c възлaгaнe чpeз oбщecтвeни пopъчĸи, уточни той.

 

На въпрос има ли разрешителни за строеж, които може да се преразгледат от новия екип на общината, Любо Георгиев отговори, че това ще може да се случи само ако има някакви пороци при издаването им, но от личен опит знае, че обикновено тези процедури се правят законно. "Това, което можем да направим, е за вече издадените разрешителни да прилагаме добър контрол по строителството", подчерта той.

 

Арх. Георгиев от „Екипът на София“: По-висок данък за семействата с повече от една кола

Арх. Любо Георгиев от "Екипът на София"

Снимка: БТА

 

През септември в интервю пред "Офнюз" арх. Георгиев изложи и друга своя идея, свързана с данъчната политика на Столична община. Този път тя е свързана с празните жилища. Според него, собствениците на имоти, които не се обитават, трябва също да плащат по-високи данъци.

 

"Смятам, че трябва да се увеличат данъците за празните жилища. Не да наказваме човек, че притежава имот, а че не го използва. Не се знае колко са празните жилища, но са между 25 и 40% от съществуващите жилища. Те ще се увеличават при темповете, с които се строи. Това не е в услуга на града като цяло. Създава полупразни квартали, необходимостта от изграждане на инфраструктура - транспорт, улици, канализация, топлофикация и т.н., за сграда, която е пълна 50-60%. Това е необосновано от икономическа гледна точка и като общество плащаме много за инвестиционата цел на имотите. Не че в имот не трябва да се инвестира, но сме залитнали твърде много в това отношение", смята арх. Георгиев.

Източник: dir.bg