След 4 месеца напрежението и скандалните страсти около Народния театър "Иван Вазов" са на път да имат развръзка. Днес пиарът Велислава Кръстева сама съобщи във фейсбук страницата си, че напуска националния културен институт.

Александър Морфов е уволнен, а Велислава Кръстева напуска Народния театър

"От 1 март не съм част от екипа на НТ "Иван Вазов". За мен беше чест.

Има време за всяко нещо и определено време за всяко намерение под небето: време за раждане и време за умиране; време за насаждане и време за изкореняване на насаденото; време за убиване и време за изцеляване; време за събаряне и време за градене; време за плачене и време за смеене; време за жалеене и време за танцуване; време за хвърляне на камъни и време за събиране на камъни; време за прегръщане и време за въздържане от прегръщане; време за търсене и време за изгубване; време за пазене и време за изхвърляне; време за късане и време за шиене; време за мълчане и време за говорене; време за обичане и време за мразене; време за война и време за мир.

Еклесиаст 3:1-8 VBG".

 

 

Александър Морфов е уволнен, а Велислава Кръстева напуска Народния театър - Снимка 2

Малко по-късно излезе новината, че главният режисьор на Народния театър Александър Морфов е бил дисциплинарно уволнен от Народния театър. Това обяви в профила си във фейсбук неговата съпруга, актрисата Рени Врангова:

 

Александър Морфов е официално дисциплинарно уволнен.

 

Да живее Александър Морфов!

 

Преди два дни Морфов каза в интервю пред БНР, че е очаквал отдавна да бъде отстранен от театъра:

"Мои приятели ми съобщиха, че отдавна някъде са прочели това нещо. Аз нямам никаква идея. Разбира се, аз очаквах отдавна да бъда уволнен от лицето, което заема директорския пост - Васил Василев - поради явната нетърпимост между творческата и административната идея".

 

"Странно ми е, че този сталинизъм може да съществува и днес", каза в интервю пред БНР Валери Йорданов, веднага след новината за уволнението на Морфов. Актьорът първи започна подписка в подкрепа на режисьора и протест против "настаняването на политиката в културната институция."

Той обяви, че ще напусне Театъра, защото "в казарма изкуство не се прави и тази казарма е несъстоятелна и невъзможна":

"Обръщам се към всички политици, от които това зависи. Всички, които викаха "Мутри, вън", които казваха, че ще оправят нещата и ще се борят срещу цялата гнилоч, а никой не взема отношение. Призовавам ги, оправете нещата!".

 

Скандалът в Народния театър "Иван Вазов" се разгоря след 29 октомври миналата година, след като вратата на пиара на трупата Велислава Кръстева беше надраскана с надписи "ДПС" и "Изчезвай", а за деянието вина пое Александър Морфов, който обвини Кръстева в "политическа пропаганда", заради гласуването й заедно с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

 

Тогава Кръстева коментира във фейсбук страницата си, че за сблъсъка с агресията и грубостта трудно се говори. 

 

"Защото издрасканото с ярост "изчезвай" заличава сякаш надеждата, че сме си научили уроците по толерантност, по демокрация, по заедност" и бе категорична, че няма да отстъпи и да подаде оставката си.

 

Александър Морфов е уволнен, а Велислава Кръстева напуска Народния театър - Снимка 3

Последваха няколко отворени писма и подписки в подкрепа на едната и другата страна. Актьорът Валери Йорданов, освен че поде публична подписка си обръсна главата в знак на протест срещу директора на театъра Васил Василев и пиарката на институцията Велислава Кръстева, срещу хаоса в Народния театър и в подкрепа на Александър Морфов.

 

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков пък обяви, че има основания за крайна дисциплинарна мярка спрямо директора на Народния театър и назначи проверка в институцията. Той каза, че получава обаждания от актьори, които се чувстват потиснати и уплашени, защото не са съгласни с директора на Народния театър. По думите на Минеков директорът е зависим.

 

Главният драматург на Първия театър Захари Карабашлиев обяви в социалните мрежи, че подава оставка:

 

"Аз партийна линия нямам. Своите позиции по различни въпроси изразявам публично и ясно, защото са граждански и морални. Аз съм политически необвързан и не бих желал да бъда въвличан в конфликт, който трови творческата атмосфера вътре и уронва престижа на Народен Театър "Иван Вазов" отвън.", написа Карабашлиев във Фейсбук.

 

"Заедно с оставката на Захари Карабашлиева е депозирана и моята. Това обяви и режисьорът Явор Гърдев, като уточни, че в момента е в предпремиера и е в процес на репетиции на представление, което не иска да оставя и е много по-значимо от причините, поради които би го направил."

 

Веднага последва и друга подписка в подкрепа на директора Васил Василев, подписана от близо 50 актьори от трупата на Народния театър.

 

"Преди около половин година г-н Васил Василев спечели конкурса за директор на Народен театър "Иван Вазов". Дори за този кратък период той, подкрепян от екипа си, успя да създаде здрава и щедра на творчески възможности среда", се казва в изпратено до медиите отворено писмо, което завършва така:

"Театърът заработи на пълни обороти с ново усещане за смисъл. Да дишаш, докато работиш, да виждаш хоризонт и реални възможности, да си пълен с енергия и удовлетвореност, когато влизаш в театъра, е твърде ценен дар! Вярваме, че г-н Васил Василев има способностите и волята да продължи по този път. Надяваме се, че възникващите проблеми ще бъдат решавани. От нас. Тук. В Театъра. Където изкуството е приоритет. Както за нас, така и за зрителите!"

 

В края на годината се стигна до намесата на президентът Румен Радев, който се срещна с представители на трупата на Народния театър "Иван Вазов", след като те изпратиха отворено писмо до него и призоваха Народният театър да не се превръща в заложник на политически амбиции. На срещата държавният глава подчерта, че институциите трябва да бъдат партньор на хората на изкуството и да съхраняват достойнството им, така че артистите да усещат подкрепа и да имат свободата и спокойствието да работят.

 

"Позитивно е, че въпреки проблемите, актьорският състав на Народния театър е сплотен и получава признанието на публиката.", коментира президентът. 

 

Но на 7 януари 2023 г. след спектакъла "Животът е прекрасен" вратите на кабинетите на директора на Народния театър Васил Василев и на пиарката му Велислава Кръстева отново бяха надраскани съответно с надписи "офис" и "приемна" на ДПС, за което отговорност отново пое режисьорът Александър Морфов.

 

На 2 февруари стана ясно, че единствената промяна, която президентът предприема в новото служебно правителство е в Министерството на културата. След три мандата на министерския пост Велислав Минеков се оттегли, а мястото му зае диригентът и директор на Софийска филхармония - Найден Тодоров.

 

Новият служебен министър на културата Найден Тодоров заяви по повод проверката, назначена от неговия предшественик проф. Минеков: "Няма открити нарушения при проверката на Министерството на културата по казуса с Народния театър. Има обаче решения, които все още не е ясно дали са правилни."

 

В началото на февруари последва и ново стълкновение около Александър Морфов след като стана ясно, че актьорът Евгени Будинов е отстранен от него още от август м. г. месец от спектакъла "Хъшове" по политически причини. Евгени Будинов беше депутат от ГЕРБ в 44-ото Народно събрание, а за отстраняването му разбрахме от видео пост на депутата от ГЕРБ Тома Биков във фейсбук страницата му.

 

Преди два дни излезе информация, че директорът на Народния театър Васил Василев е изпратил до Министерството на културата нова управленска структура, в която липсват позициите на пиар и главен режисьор, заемани съответно от Кръстева и Морфов.

Министерството на културата не одобри новата структура като се позовава на Закона за закрила и развитие на културата, според който културните институти определят самостоятелно своите задачи и структура съобразно предмета на дейността си, в противен случай министерството би нарушило закона. Относно целия конфликт в Народния театър министър Найден Тодоров днес коментира така пред "Култура.БГ" по БНТ:

 

"За мен това беше казус, който беше вътрешен и трябваше да си остане в Народния театър. Министерството на културата се явява организация майка на всички български държавни културни институти и тя работи с тях с на базата на Закона за закрила и развитие на културата. В него ясно пише, че тези институти и техните директори вземат самостоятелно решение по подобни казуси. Т.е. ако някой от Министерството на културата се намеси в подобна ситуация на културния институт, без правни нарушения в него, тогава се явяваме в нарушение на основни демократични принципи. Аз се опитвам да говоря с всички страни, да туширам напрежението, доколкото мога. Моята роля е да бъда медиатор в такава ситуация.

 

Министърът трябва да създаде обстановката проблемите да бъдат решени от хората. Първото основно нещо, което трябва да се постигне в цяла България е спокойствие, защото с един трезв мозък се взимат по-верни решения, отколкото когато сме силно емоционализирани."

Източник: dir.bg