Еди Рама днес на съвета на върха в ЕС отново с крайни мнения, упреци както към България така и към европейските лидери, които Рама намира като страхливци. Заяви, че е недопустимо две старни, членки на НАТО да стоят изолирани и 26 други страни да нямат мнение. Той определи политическата позиция на нашата страна като позорна и отново заяви, че страните на Западните Балкани от известно време са заложник на вътрешнополитическите борби н абългарските партии.

Езикът в Брюксел днес беше минорен и също невъздържан, почти невъзможно е в рамките на този месец ветото да бъде вдигната, преговорите са в задънена улица. Макар предложението на френското председателство на ЕС да е определяно като добро, към настоящият момент е трудно дори да се предлопожи кога, дали и как изобщо то би било обсъдено или гласува, при положение че 2 ден политиците ни търсят начин на стартират работния си ден, а вече имаме правителство в оставка.

От другата страна са европейските лидери на ЕС, които към момента нямат поле на влияние по казуса и дори да иам промени в гласуването и процедурите това би отнело още време, а напрежението расте. Албания дори спомена преди време, че вече не знае дали има желание да продължи с чакането и кандидатурата си предвид неприятностите, които пасивно понася заради спора между накедонци и българи в последните 2 години основно, а и преди това също.

Албания определи България като позорна, а ЕС като страхливци. РС Македония продължава да е заложник