Руската космическа агенция Роскосмос публикува в своя Телеграм канал сателитни снимки на разлома в Турция след земетресението. На фотосите се вижда гигантска пукнатина в тектоничните плочи.

Агенцията продължава с наблюденията на последствията от сериозното земетресение в югоизточна Турция. Това гласи надпис към един от кадрите.

 За да се сравни пукнатината, която се е образувала от Роскосмос са публикували и снимка от 2021-ва година и така в новата се вижда какво е причинило земетресението.

Още на следващия ден след опостушителното земетресение руската космическа агенция обяви, че насочва всичките си ресурси от спътници, за да анализират ситуацията.

Новината за образувал се огромен разлом в тектоничните плочи бе потвърдена и от телевизионния канал Habertürk на 11-ти февруари. Те споделят, че размерите са 200 м дължина и дълбочина от 30 метра.

Снимките, направени от сателитната група Максар засякоха „пробив“ в земята, който достига няколкостотин метра денивелация.

По последна информация жертвените от природната стихия в южната ни съседка вече надминават 40 000 човека. Турските власти започнаха мащабно разследване, търсещо виновни за големия брой загинали и разрушения. Вече са потвърдени арестите на няколкостотин човека, които според разследващите имат вина за последствията. Те са бизнесмени и високопоставени чиновници, които са заподозрени в корупционни схеми и отклоняване на средства от строителството за сметка на качеството.

Източник: blitz.bg

Агенцията "Роскосмос" публикува сателитни СНИМКИ на гигантска пукнатина в Турция след земетресението

Агенцията "Роскосмос" публикува сателитни СНИМКИ на гигантска пукнатина в Турция след земетресението - Снимка 2