Треска тресе родителите на малките ученици преди началото на учебната година – 15 септември. В книжарниците, магазините за дрехи и моловете вече цари суетня и се купуват всевъзможни пособия и аксесоари.

 

Разбира се най-скъпо на семействата лягат първолаците, тъй като те се нуждаят от абсолютно всичко, а ще прекрачат училищния праг за пръв път. След първата родителска среща пък идват и първите поръчки за покупки, направени от учителите.

 

Майките и бащите с добри финансови възможности се престарават и слагат в кошницата твърде много неща. Диан Стаматов, който е шеф на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета твърди, че всичко свързано с първолака излиза около 350 лв., докато при по-големите ученици сумата е със 100 лв. по-ниска, като най-високият разход е за учебници. Родителите обаче твърдят, че за първолак са нужни минимум 400 лв., а за по-големите ученици поне 300 лв. и то в най-добрия случай.

 

Голяма част от гимназистите, както и малчуганите залагат на тетрадки с любими герои, чиято цена скача до 4-5 лв. Родителите пък се опитват да угодят на отрочетата си заради надпреварата в клас чия тетрадка е по-интересна. Истински нож за джоба на родителите са тетрадките голям формат, чиято цена започва между 3 и 5 лв. и стига до 7-8 лв. Родителите се жалват, че и тази година учителите настояват именно за тетрадки голям формат, които са най-скъпите.

 

400 лв. струва първолак 2023

Да не забравяме и учебниците, които са безплатни само за малките ученици и представляват сериозна тесла за джоба на родителите на по-големите. В този ред на мисли най-евтини излизат на ученическите борси, но пък рискувате да купите учебник в недобър външен вид и с липсващи и надраскани страници. Родителите на ученици от 9 и 10 клас споделят, че само за учебници са им нужни поне около 250 лв. като най-скъпи излизат тези по чужди езици, които са около стотачка-две.

 

Обикновените раници могат да се намерят на цена от около 40 лв., докато цената на дизайнерските скача на 150-200 лв. Най-добре е да заложите на такива с колелца, както и с допълнително подсилване, за да не тормозите гръбнака на децата си, категорични са експерти.

Източник: Уикенд