Тази година преобладаващата част от българите ще отбележат Великден значително по-скромно заради високата инфлация.

 

Над 70% от хората у нас ще се ограничат или ще изключат пътуванията и посещенията в ресторанти и ще си останат у дома. Други години хората масово пътуваха при роднини, приятели в страната или чужбина, но сега това удоволствие могат да си позволят едва около 15-тина процента от населението у нас.

 

400 лв. на човек струва Великден

Минимален е и броят на хората, планиращи екскурзия зад граница, а към атрактивни дестинации ще се насочат само най-платежоспособните.

Груби изчисления сочат, че на калпак разходът е около 400 лв. за храна, пътувания и почивки за четирите празнични дни. За почти 90% от българите, това ще е максималният бюджет, който могат да си позволят. Масовият потребител обаче ще се опита да ограничи всички харчове до 200 лв., което е твърде скромна сума на фона на безпардонните цени на пазара.

 

Близо 69% от хората ще ограничат покупките си до съдържанието на великденската трапеза, при това без каквито и да било глезотии. Затягането на колана се усеща във всички сектори – хората драстично са намалили потреблението.

 

Експерти посочват, че всички онези, които искат да направят същите великденски покупки, както през миналата година, сега ще трябва да отделят с 30% по-голяма сума за целта.

Заради драстичното поскъпване на агнешкото месо, мнозина ще се откажат от традиционната мръвка на великденската трапеза.

Източник: Уикенд