Оказва се, че актьорът Владимир Карамазов се е прославил доста преди да стане актьор. Това се случило в ученическите години на екранния Филип Чанов от сериала „Есента на демона“. Тогава, макар и в по-тесния кръг на Техникума по обществено хранене в Банкя, Карамазов се прочул с паметна шестица по литература. Макар да не станал добър сладкар като брат си, който му бил съученик и днес е на високо ниво, успял да се дипломира успешно.

 

Пътят на Владо Карамазов към НАТФИЗ бил осеян с доста перипетии и за малко да се размине с актьорската професия.

Факт е обаче, че късметът винаги го е следвал, макар че все пак Владо, който на 27 април ще чукне 45 години, като че ли го е предизвикал с упорството и трудолюбието си.

 

Той бил принуден да се запише в ТОХ-а, тъй като след 7 и 8-и клас го скъсали на изпита по математика за икономическия техникум. Така бъдещият актьор Владимир Александров, както е рожденото му име се записал в кулинарното школо, при все, че нямал представа от готвене. Надявал се, че покрай брат му, който вече се бил прославил там с таланта си на сладкар, ще успее да завърши средното си образование с добри оценки и да кандидатства в НАТФИЗ. При все, че не можел да направи и една торта, полагал огромно старание. Дори със съучениците му ходели на практики в хотел „Родина“, за да му помагат и да се учат от сладкарите, работещи в ресторанта там.

 

Карамазов изкарал успешно държавния изпит в ТАХ-а, след като измайсторил шоколадово руло с помощта на съучениците си, но останал на матура по литература. Бил много изплашен, тъй като ако не изкарал добър резултат на матурата, щял да се размине с кандидатстването в НАТФИЗ и да отиде в казармата за година и половина.

 

Затова направил проучване на темите от предишни години, опитвайки се да отгатне какво заглавие е най-вероятно да се изтегли за неговата матура. В деня на изпита тръгнал с бедра, опасани с пищови, умело навити под късите панталони. Оказали се безполезни, понеже на матурата се паднала тема за творчеството на Йордан Йовков. След първоначалното отчаяние, на Владо му просветнало, че може да напише това, което го е развълнувало, когато е чел разказите на Йовков по съвет на Бончо Урумов – учителят му в театралната студиа, която вече посещавал. Владо изхвърлил пищовите, в които нямало нищо за Йовков, и написал своите разсъждения. Изкарал шестица. Станал звезда в ТОХ-а, защото се оказало, че шестицата му била единствената от много години.

 

Със същия късмет бъдещата звезда, който от дете мечтаел да е на сцена стигнал до театралната школа на Бончо Урумов още докато учел в ТОХ-а. Любопитна подробност е, че чак тогава Владо споделил с родителите си желанието да е актьор.

Иначе те нямат нищо общо с актьорската професия – баща му е ръгбист, а майка му – лекоатлетка.

Съученичка на Владо от ТОХ-а му споделила, че приятелката му – настоящата актриса Таня Пашанкова, посещава театрална школа. Свързала ги и дни по-късно Владо Карамазов вече бил в студиата на Бончо Урумов. Пред него Владо изпълнил „Работна Мецана“ на Леда Милева. Знаел приказката наизуст, понеже, когато с брат му били малки, малки, майка им често им я четяла.

Владо нямал време да разучава друг текст, така че на сцената на читалище „Славянска беседа изрецитирал популярната приказка на Леда Милева.  Учениците на Бончо Урумов, а и самият той се заливали от смях, докато разказвал приказката. Накрая го аплодирали бурно и бъдещият актьор бил приет в трупата.

 

За да влезе в НАТФИЗ, Карамазов минал през доста перипетии. Бил приет в „Куклено актьорско майсторство“ по стечение на обстоятелствата. След първата година с големи усилия и с помощта на проф. Надежда Сейкова се прехвърлил в „Актьорско майсторство“. Бързо направил силно впечатление и бил поканен от Мариус Куркински да играе малка роля в „Кралят елен“ в Народния театър. В трети курс Карамазов се явил на кастинг за млади актьори в театъра със състудента си Захари Бахаров и били приети. Скоро след това Владо блеснал в „Ромео и Жулиета“ в ролята на Ромео. Тъкмо режисьорката на постановката Лилия Абаджиева измислила артистичния псевдоним Карамазов.

 

След дипломирането си Владо получил покана от Иван Добчев да играе в пиесата „Албена“ на Йовков. Ирония на съдбата, тъй като с писателя се запознава детайлно в театралната студиа на Бончо Урумов, а после пише за него на матурата по литература и изкарва шестица. За ролята си на Иван Сенебирски в постановката „Албена“ през 2003 г. Владо Карамазов е номиниран за наградата „Аскеер“ за „Изгряваща звезда“.

 

Тъкмо в Народния театър Владо се сближил с Теодора Духовникова. И днес тя е сред най- близките му приятели от гилдията, освен че са ненадминат тандем в сериала „Дяволското гърло“, както и в продължението му „Есента на демона“. Актьорите се запознали в театралната студиа на Бончо Урумов. Когато Владо постъпил в школата, Теодора вече била влязла в НАТФИЗ. Като повечето възпитаници на Урумов, актрисата идвала, за да предава опита си. В академията Карамазов и Духовникова се засекли за кратко, но тогава били само добри познати. След това тя отишла в театър „София“, а той – в Народен театър „Иван Вазов“, към който Теодора после се присъединила. Започнали да играят често на театралната сцена, а после и в сериали. Превърнали се в екранна двойка, но и близки приятели.

 

Днес си казват всичко, без да премълчават нищо, дори с риска да се засегнат от истината и да се изпокарат. Споровете им винаги са свързани с работа. В гилдията се говори, че когато са снимали „Дяволското гърло“, Владо и Теодора неведнъж се нервирали взаимно, от което произлизали чутовни скандали – реплики на висок тон, размятане на сценарий, сърдене.

За колегите и екипа на сериала вероятно е изглеждало като импровизирано представление в паузата на снимачния процес. Владо и Теодора били скарани даже преди да стартират работа по първия сезон на сериала и в първия снимачен ден били в ледени отношения. Конфликтите им обаче изглежда са като начин да изпуснат напрежението, да изкристализират и напаснат представите си за метода на работа. В живота пък Владо и Теодора си остават близки приятели, обичат се като брат и сестра. Карамазов е казвал, че много държи на приятелството им, защото знае, че Теодора винаги ще е искрена с него и ще му помогне.

Както и да се изпокарат, винаги ще държи на него. Във времето се вижда, че дружбата им е тъкмо такава – неразрушима.

 

Въпреки натоварената си програма като актьор Владо се занимава професионално с фотография и даже вече има редица отличия. Обича и моторите. Кара пистови, но в „Дяволскотд гърло“ сценарият изисквал героят му да се качи на кросов мотор. Макар че нямал опит с такъв дотогава, Владо решил да се пробва и лично да изпълни каскадата. Задачата била усложнена допълнително от обстоятелството, че актьорът прелитал с мотора между дървета и по мокра трева. В един момент задната гума се подхлъзнала, което останало в сериала като допълнителен ефект към сцената. В крайна сметка Владо Карамазов се справил без инциденти. По време на снимките обаче го закъсал с дисковата херния и в продължение на седмици бил с жестоки болки. За снимките на втория сезон на сериала „Есента на демона“, не се е чуло да е имал подобни предизвикателства.

Източник: Уикенд