Анна Павлова е легендарна руска примабалерина, която обикаля света и изнася своите представления. Всички я харесват - в Америка, Европа, Австралия. Балерината е толкова известна и обожавана, че редица готвачи кръщават ястията си на нея, пишат от изданието Food52.
[caption id="attachment_461470" align="aligncenter" width="300"] Мини торта[/caption] В началото на 20-те години на миналия век тя е на турне в Австралия и Нова Зеландия. Анна запленява хората там с изяществото на танца си, но и ги кара да водят спор и до днес зарадио произхода на тортата, носеща нейното име - Павлова. Новозеландците твърдят, че те са авторите на този прекрасен десерт. Австралийците отричат и казват, че тортата е създадена в хотел в град Пърт и е кръстена на балерината, защото е обявена за „фина като Павлова“. Според Оксфордския английски речник първата рецепта за торта Павлова се появява в Нова Зеландия през 1927 г. Въпросната рецепта обаче е за многопластово желе и няма как да разреши спора. Жителите на Нова Зеландия все пак твърдят, че вариантът, в който познаваме днес тортата, също е измислен от тях малко по-късно. Австралийците оспорват и това. За любопитните прилагаме рецента на сладкото удоволствие: за блата:
- 5 белтъка със стайна температура
- 1/4 ч. л. сол
- 250 г пудра захар
- 4 с. л. царевично брашно
- 2 с. л. оцет
- 1 ванилия
- 500 г сладкарска сметана
- плодове според сезона
- листенца мента
Източници : www.edna.bg; recepti.rozali.com
Коментирай