Тита, Криско и редица наши изпълнители ударени от Гугъл!

Български изпълнители като Лили Иванова, Йорданка Христова, Графа, Тита, Криско и много други, чиито клипове се гледат зад граница, ще започнат да бъдат облагани от Гугъл с данък за приходи от зрители в ютюб (YouTube) в САЩ. Очаква се налогът да започне да се начислява най-рано от юни т.г. [caption id="attachment_464732" align="aligncenter" width="300"]Тита Тита и Криско ще трябва да плащат яко[/caption] Данъкът е при източника, тоест ще се удържа директно от Гугъл, която е собственик на ютюб. Той ще бъде върху приходи от показване на реклами, от YouTube Premium, Суперчат, Super Stickers u членството в канал. Нововъведението ще засегне родните изпълнители, чиито видеа са популярни сред сънародниците ни зад Океана. Всички създатели на съдържание с възможност за приходи в ютюб са длъжни да предоставят данъчна информация независимо от местоположението си по света, съобщава Гугъл.

От компанията съветват тази информация да бъде изпратена възможно най-скоро. Срокът е до 31 май. Ако дотогава тази информация не бъде предоставена, може да се наложи Гугъл да удържам до 24% от общите приходи на изпълнителите в целия свят, не само от тези в САЩ.

Данъчната ставка е различна и варира oт 0 до 30%. Ставката например зависи от държавата на пребиваване, както и дали изпълнителят се определя като физическо лице, или е с бизнес профил. Процентът се намалява, ако авторът отговаря на определени условия в Спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане, които държавата му има със САЩ. България и Щатите имат такава спогодба от 2008 г. Ако изпълнителят не е предоставил данъчна информация в САЩ, от Гугъл може да се изиска да удържа данък при източника по най-високата ставка. Тя зависи от държавата и типа на профила в AdSense. За бизнес профил основният процент на удръжките е 30% от постъпленията в САЩ. За личен профил е приложимо допълнително удържане и се удържат 24% от общите приходи в целия свят. Процентите се коригират през следващия платежен цикъл, след като в AdSense бъде предоставена валидна данъчна информация в САЩ. От Гугъл дават и следния хипотетичен пример. Създател в YouTube в Индия печели приходи в платформата в размер на 1000 долара през последния месец. 100 долара от общите приходи в канала му са от зрители в САЩ. Ако не подаде данъчна информация, ще му бъдат удържани 240 долара (24% от общите приходи за целия свят). Ако подаде информация и заявява облекчение по данъчна спогодба, данъчната удръжка ще бъде 15 долара заради намалена ставка, пише вестник „Телеграф“.