Соня Колтуклиева изпрати открито писмо до омбудсмана Мая Манолова!Журналистката Соня Колтуклиева

излезе с открито писмо до омбудсмана Мая Манолова. А причината за него е ужасът при движението на Кулата-Промахон, който датира от дни. Ето цялото писмо на Колтуклиева и истината за огромния проблем в района: [caption id="attachment_408121" align="alignright" width="300"]Соня Колтуклиева Соня Колтуклиева беснее по проблема от дни[/caption] Уважаема г-жо Манолова, Обръщам се към Вас по повод на проблемите на Кулата-Промахон. Които, поради липса на политическа воля и заради професионално нехайство, периодично превръщат българо-гръцката граница в зона на бедствия, доближаващи се до хуманитарна криза. В петък, 8 юни, чрез социалните мрежи и медиите се обърнах с апел към министър-председателя, към лидера на най-голямата опозиционна партия, към институциите да се помогне на бедстващите шофьори. След намесата на премиера Бойко Борисов опашките, стигащи от Сандански до Кулата, бързо намаляха. От вчера положението е отново същото. Днес, 11 юни, около обяд, опашката от българска страна стигна до село Марикостиново. Обаче, ще нараства бързо, защото в понеделник сутрин обикновено камионите товарят, сетне тръгват към границата. Проблемът не е в ремонтите от гръцка страна, както се оправдават българските служители пред българските медии. Проблемът е в “кантарджиите”, служителите на Агенция “Митници”, отдел “Пътни такси”. Те проверяват много дълго камионите, съставят актове и, според шофьорите, това е рекет на някои от служителите - за да им дават пари и чак тогава да минават по-бързо. Проверките на един камион продължават от 30 до 50 минути. Няма друга граница в рамките на ЕС, на която да се проверяват абсолютно всички камиони, това се прави на случаен принцип. Освен това, на граничен пункт “Кулата” не се отделят пълните от празните камиони в отделни потоци.

От Гърция към България колоната се движи нормално, от България към Гърция са километрични опашки. Днес отново обезпокоих премиера по проблема Кулата-Промахон.

Обяснението, което са му дали на него от Агенция “Митници” е: “технически проблем с единия кантар на Кулата. На място работят IT специалисти и до два часа ще решат проблема". Защо техническите проблеми на тази граница валят като кален порой вече десетки години?! Защо не се инвестира в надеждна програма и в ефективна поддръжка?! 12:48 ч., опашката вече е от 140 автомобила на българска територия. Положението става все по-лошо. Уважаема г-жо Манолова, Драмата със затрудненото преминаване на камионите не е лична драма само на шофьорите и превозвачите. Тя води до фалит на фирми от региона. До затваряне на предприятия в цялата страна, защото не изпълняват навреме договореностите си за доставки или не получават необходимите им доставки. Моля за Вашата намеса, според възможностите и компетенциите на Националния омбудсман! С надежда: Соня Колтуклиева", пише в писмото на журналистката.