Софи Маринова признава, че открила целебната сила на класическата музика година, преди да стартират съвместната си работа с диригента Йордан Камджалов, който също като нея е от ромски произход. Двамата и още стотина музиканти и певци, тръгват на турна със спектакъла „Мистерия и свобода“ в края на този месец.

 

Софи ще представи пълния потенциал на гласа си с опера, романси и фолклор. Интересът към събитието е огромен и билетите на цена между 30 и 150 лева за първия концерт в София на 30 май, бяха разпродадени за дни. Поради тази причина бе обявена и втора дата за спектакъла в столицата – 28 май в зала 1 на НДК.

 

„Бях три-четири дена на операция – разкрасителни, женски неща, но цялата синя от краката до горе. Викам: „Как ще ида сега да слушам музика?! Но хайде, ще ходя". Отивам, сядам си на столчето и един-два часа той с други колеги... Забравих за болки, за всичко“, разказвала е Софи за първия път, в който отишла на концерт на Камджалов.

Тя проявила интерес към работата му, след като слушала негово интервю по радиото на път за участие.

„Какъв богат речник, а е ром! Как хубаво говори!“, възхитила се Софи тогава пред шофьора си и изслушала с интерес вижданията на диригента за музиката, като научила повече и за работата му.

 

После казала на пиара си Тодореско да изнамери телефона на маестрото. На следващия ден Софи се обадила на Камджалов, като му се представила смирено, допускайки, че може и да не е чувал за нея, понеже се занимава с други музикални жанрове. Оказало се, че диригентът отлично знае коя е. Софи поискала да отиде на негов концерт и получила покана за следващия, който бил само за отбрани гости. Тъкмо тогава попфолк певицата се убедила в благотворното влияние на класическата музика и започнала да посещава редовно концертите на Камджалов.

 

Цяла година не пропуснала събитие. Интересни й били даже концертите, към чиято програма биха проявили интерес предимно тясноспециализирани музиканти. Ходила даже на импровизационни пърформанси, организирани от Камджалов. Той пък разговарял с колеги за попфолк певицата, включително с Евгени Димитров – Маестрото, от „Ку-ку Бенд“, с когото Софи работи по юбилейния си концерт. Всички казвали, че хитовата изпълнителка на „Стари рани“ сама не познава пълния си потенциал.

 

Вдъхновен, Йордан Камджалов предложил на Софи да работят заедно. Резултатът е турнето „Мистерия и свобода“. Софи ще се представи с изненадващи съчетания на музикални жанрове, като ще пее на италиански, френски и руски. Дори ще изпълнява арии, сред които и такава от операта „Набуко“ на Верди, каквито предположения има. Софи и Камджалов не издават подробности, за да е пълна изненада за публиката.

 

Преди дни в социалните мрежи двамата споделиха кадър, за който Софи Маринова позира с впечатляваща визия в златно, за която се доверила на гримьора Мис Бони. Любопитна подробност е, че той е автор не само на макиажа й, но и на аксесоарите. Мис Бони открай време се занимава и с изработката на бижута, като Софи в сред редовните му клиенти

Източник: Уикенд