Боно от "Ю Ту" притесни милионите си почитатели, вече е почти сляп...

В паника и сълзи изпаднаха милиони музикални фенове по света, защото стана ясно, че Боно от "Ю Ту" се намира в критично здраве, което все повече застрашава цялостното му зрение, научи Kliuki.bg.

Както самият певец сподели по Би Би Си наскоро, той страда от глаукома от цели 20 години насам. Това е и причината от доста време да се появява пред обществеността с тъмни очила. Лошото обаче е, че глаукомата е болест, която унищожава напълно зрението след около 20 години, а при Боно от "Ю Ту" те вече минаха. Затова вокалистът на групата става все по-зле с очите. Той е загубил напълно периферното си зрение и почти цялото си дясно око. Все още може да се движи сам и частичната слепота не му пречи на работата, но се очаква до няколко години певецът да стане напълно сляп.

[caption id="attachment_328384" align="alignright" width="300"]Състоянието на Боно от "Ю Ту" става все по-лошо Състоянието на Боно от "Ю Ту" става все по-лошо[/caption]

"Много ми е мъчно за Боно. Страхотен човек, който се раздава цял живот за музиката, феновете и приятелите си. Знам за болестта от много време, но все се надявах, че няма да му удари така зрението, както предричаха лекарите. Уви, случи се и ме боли." - споделя близка приятелка на големия певец.

В момента ирландската група представя последния си албум, озаглавен "Невинни песни". Боно участва активно в представянето, въпреки влошеното си състояние. Той твърди, че дори и да остане напълно сляп, няма да спре да твори и дори това ще го амбицира за още по-големи хитове.

Във Великобритания от глаукома страдат цели 500 хил. души. За тази болест все още не е открит лек, а само забавяне на развитието и облекчаване на болката. Характерно за глаукомата е повишаването на очното налягане, което уврежда оптичния нерв и зрителното дъно. Боно от "Ю Ту" страда от най-често срещаната форма на болестта - хронична широкоъгълна глаукома.