С какво ще ни изненада "50 нюанса сиво"?! Дългоочакваният филм, който трябва да тръгне по кината за Деня на влюбените, написан по трилогията на Е. Л. Джеймс, предизвика многомилионен интерес и разбира се - напълно противоположни коментари.

Всъщност във филма се оказва, че има много по-малко любовни сцени, отколкото всички очакват. Трилогията, според мнозина, пресъздава доминацията на главния герой, който е богат бизнесмен, над неговата половинка - млада и неопитна девойка. Критиката е насочена към това, че жената отново е представена като жертва, вкарана в модела на насилвана жена, която търпи привлечена от силата на лукса и властта, представени чрез мъжката фигура.

[caption id="attachment_335240" align="alignright" width="300"]"50 нюанси сиво" "50 нюанси сиво"[/caption]

Другото противоположна позиция е, че филмът представя открито много теми табу, които рядко се коментират дори в литературата и киното. Затова и романът, и филмовата адаптация са предизвикали рекордни продажби.

Интересно е, че в главната женска роля ще видим дъщерята на Мелани Грифит, наследила част от нейната привлекателност, и Джейми Дорнан в мъжката роля.

[caption id="attachment_335241" align="alignleft" width="203"]Дакота Джонсън - главната героиня Дакота Джонсън - главната героиня[/caption]

И все пак колкото и нищо скандално да няма в този филм, главната героиня в ролята на Анастейжа - Дакота Джонсън, била предупредила родителите си да не гледат филма, а мъжката роля - Дорнан, споделя, че съпругата му ще го придружава на повечето премиери на лентата. Тя обаче не искала да гледа по-неприличните сцени, в които участвал мъжът й. Но въпреки тези факти, добре е да знаем, че всъщност в "50 нюанса сиво" любовните сцени не са никак много, а първата такава се явява чак в 41-вата минута от филма.

Така или иначе "50 нюанса сиво" ще се радва на препълнени киносалони, а коментарите след това може да са всякакви. Плосък и елементарен опит за ексцентричност или пък различен поглед към рядко коментирани теми - любов или влияние са доминиращите в наши дни понятия в отношенията между двойките.