Стефка Берова получава едва 215 лева пенсия!Звездата на родната естрада

Стефка Берова е принудена да оцелява със скромна пенсия в размер на 215 лева. Заради абсурдната ситуация, в която я поставя държавата да доказва, че има стаж след пожар в склад, където били архивите с трудовия стаж на творците. [caption id="attachment_430202" align="alignright" width="300"]Стефка Берова Стефка Берова получава смешните 215 лева от държавата ни[/caption] Берова признава, че първоначално сумата била още по-унизителна. Когато била на 55-годишна възраст, на нея и любимия й колега и приятел Емил Димитров им отпуснали едва по 46 лева.

По думи на певицата макар към днешна дата сумата да набъбнала до 215 лева, всъщност си била същата като в началото, защото инфлацията поглъщала всичко.

„Чувам коментари, че Гърция била пред закриване и че дори пенсионерите имали най-ниските пенсии в Европа – 450 евро. А къде сме ние? Я кажете 215 лева на колко евро се равняват? Толкова вземат българските творци“, възмущава се Стефка Берова. „Не е тъжно, а по-скоро смешно и жалко“, допълва изпълнителката на „Семеен спомен за Поморие“. „Това заслужи Емил Димитров, аз, както и други като нас, които бяха пазени на концертите в претъпканите стадиони с конна милиция! Радвахме хората с труда си. Ние сме като щуреца от баснята, на когото мравката казва, че е трябвало да отделя от това, което е работил, или да мисли за зимата. Един истински артист не мисли за годините, когато ще остарее. Ние не сме получавали толкова много пари, че да отделяме за пенсия“, обяснява певицата. Според нея твърденията, че архивите за стажа на творците са изгорели и затова няма пенсии за певците, са измислици. Откъде се появиха музикалните компании и защо не казаха къде е този склад, в който всички архиви са изгорели, пита тя.

„Нека някой, който е над 40 години, да каже, че не познава Стефка Берова или Борис Гуджунов, който работеше по-малко, защото след катастрофата със самолета се обърка животът му.

Казаха ни да съдим държавата, за да си набавим стажа. Трябвало за всеки концерт да доказваме участие. Това е ужасно“, допълва Стефка и е категорична, че не проси подаяние, а просто си търси заслуженото и изработеното. В последните години естрадната легенда прекарва повече време в Италия, отколкото у нас. Там се грижи за внука си, пише Ретро.

„Това, което не успях да направя на по-млади години, го правя сега. Чистя, готвя, помагам на дъщеря ми Косара. Когато тя е по задачи, оставам у дома с внука, който е на три.

Направо ме побърква. Непрекъснато прави бели. Справям се с една, а той вече е готов с нова“, споделя звездата, която за последно си дойде у нас, за да се оперира от херния.