Както стана известно наскоро нацията ни се топи, за десет години сме намалели с повече от милион. Причинте са много - икономически, демограски, социални, образователни. 

И все пак се забелязва една ясна и нова тенденция. Ако преди време малките населени места и селата основно обезлюдяваха и няколко областни града се препълваха и населението в София, варна, Пловдив многократно се увеличаваше. Сега има друга интересна тенденция. Много силно се заселват и се развиват райони около най-големите градове - вилни селища, малки села, на близко разстояние до столицата примерно. Това дава възможност за по-спокоен социален живот, семейно планиране и по-уседнал живот и съчетава с възможностите за професия, образование и удобства на близкия голям град, без да сме изцяло в него.

Това съчетание очевидно се харесва на много млади двойки, които се заселват в градската периферия и на други заселници от вън, чужденци също, които предпочитат тишина и добра инфраструктура вече. 

Както можем да забележим и строителството в периферията на София, Пловдив е много голяма, парцели за жилищно строителство в самия център почти няма, цените са високи, а мнозина вече и не го предпочитат заради шум, натоварване и прекалената напрегнатост на живот в изцяло градски усложия.