Начело на БСП на мястото на Корнелия Нинова застана Фред Флинтстоун, а социалистите се надяват той да не продължи курса, поет от нея, тъй като стана причина партията да се върне в каменната ера. По този начин коментират част от актива на социалистите избора на Атанас Зафиров за временен председател на столетницата.

 

Миналия уикенд 51-годишният Зафиров, абсолютен двойник на американския комедиен актьор Джон Гудман, влязъл в ролята на недодялания оператор на динозавър-кран и любител на. котлети с бира Фред Флинтстоун в игралната адаптация на култовата анимация, беше избран за временен лидер на БСП от членовете на Националния съвет на партията и ще бъде начело на левицата поне до есента, когато ще се избира нов председател.

 

С новия временен шеф на партията-столетница Атанас Зафиров в БСП най-после затварят срамните страници от управлението на Корнелия Нинова, продължило над 8 години и белязано от поредица катастрофални изборни резултати, масови гонения на инакомислещи социалисти и превръщането на партията в „еднолично търговско дружество" (по думите на социалисти). Дъното беше достигнато преди 2 седмици, когато в предсречния вот за парламент БСП завърши на позорното пето място със 7,06% от гласовете с 151 560 действителни бюлетини – мрачен антирекорд в 120-годишката история на партията.

И докато царуването на Корнелия Нинова в БСП приключи безславно, то мнозина социалисти пророкуват, че изместилият я на върха на партията Атанас Зафиров може да поеме задълго ролята на председател, макар да не е сочен като фаворит. 51-годишният бургазлия винаги е намирал общ език с всички прогонени от Нинова социалисти начело с президента Румен Радев и Весела Лечева, близък е и до Борислав Гуцанов, който наскоро официално обяви, че ще се кандидатира за лидер на БСП на предстоящия през есента конгрес.

Прогнозата на опитните апаратчици от левицата в, че в бъдеще тандемът Гуцанов – Зафиров ще ръководи БСП.

 

Атанас Зафиров е в партията от над 20 години, член е на Националния, съвет на БСП от далечната 2006 г. а през 2010 г. беше избран за областен председател на левицата в Бургас. Той има магистърски степени в сферата на националната сигурност, финансите, българския език и историята и е преминал през Московската школа за политически изследвания.

 

В родния му град Бургас си спомнят, че Атанас Зафиров дължи бързото си кариерно

развитие в БСП на зърнения бос Бенчо Бенчев, който повече от десетилетие беше силната фигура в морската структура на левицата, преди да бъде изключен от партията заради връзки с мафиотския бос Митьо Очите.

 

През лятото на 2018 г. Димитър Желязков беше обявен за международно издирване като бос на престъпна банда, налагала силов монопол по Южното Черноморие и впоследствие арестуван в 5-звезден хотел в Истанбул заедно с любовницата си и с Бенчо Бенчев, тогава председател на Общинския съвет в Бургас. Оказа се, че маститият зърнар с ролс ройса е прекарал нелегално в Турция Митьо Очите, с когото се оказа и съдружник в охранително дружество.

 

Докато Бенчо решаваше проблемите си с правосъдието, на неговото дългогодишно протеже Атанас Зафиров се падна отговорността да изхвърли милионера от БСП. В Бургас разказват, че оттогава Зафиров и Бенчев дори не се поздравяват.

 

„Този се оказа страшно лайно! И майка си ще предаде за пари", казвал Бенчев. Апропо, преди да детронира Корнелия Нинова, Зафиров беше част от най-близкото й обкръжение, а на „Позитано" 20 си спомнят добре как преди 3 години буквално й носел чантата, тъй като била доста тежка, препълнена кой знае с какво (може би кеш от комисиони от продадени оръжия за Украйна?!).

 

„Атанас Зафиров развиваше съвместен бизнес с Георги, сина на Бенчо Бенчев и с бившия полицейски шеф от Бургас Иван Владимиров, но след аферата с Митьо Очите и последвалото изключване на зърнения бос от БСП, съдружието им приключи. Зафиров обаче вече беше завързал други важни приятелства и съумя да си проправи път към Изпълнителното бюро на БСП“, описват възхода на 51-годишния временен лидер на БСП в родния му град Бургас.

 

Така или иначе, Атанас Зафиров не е опция за лидер на БСП и ако социалистите скоро не си намерят достоен председател на партията, са наистина обречени, коментират в политическите среди.

Източник: Уикенд