Ветеранката в брачния живот Неделя Щонова, чийто брак със съпруга й е от над 30 години споделя вдъхновението и трепета, с които го посреща всеки ден. За никого не е тайна, че участничката от „Денсинг Старс“ е омъжена за известния пловдивски архитект Валентин Маринов, а любовта им е спокойна и хармонична, но същевременно вихрена и страстна.

 

Слуховете за романтичните изненади, които водещата на здравното предаване по bTV, неслучайно са толкоз пикантни. Един от тях например носи, че Щонова го посрещнала вкъщи само по парфюм и ролкови кънки, а той пък на свой ред редовно й подарявал цветя без повод и подкрепя работата й дори лично описвал с тайм код темите и гостите на предаванията й, откакто стартирала тв кариерата си през октомври 2000 г.

 

Любовта между д-р Щонова и арх. Маринов пламнала от пръв поглед по време на коледния бал на Община Пловдив. Малко по-късно си дали сметка, че са сродни души – и двамата са дейни и инициативни в професиите си, наблягат на спортни занимания и споделят една житейска философия. Освен това имат отношение към изкуството във всичките му проявления.

 

Щонова споделя, че на 20 години момичешкото й сърце се влюбило и оттогава до днес дели мъжете на този свят на две – Валентин и всички останали. Когато на 23.12.1992 г. видяла бъдещия си съпруг на коледното тържество, я обляла палитра от емоции – изпитала вълнение и смут, към които се прибавило и безмълвие, когато била поканена на танц от него.

Бъдещият й съпруг много държал да танцуват на празен дансинг, преди официалното откриване на вечерта, за да са само двамата в ритъма на танца.

 

Когато й подал ръка и я отвел на дансинга, тя се зашеметила… И така в този танц, наречен съдба, вече 31 години се разлистват със съпруга й. 

Малко след запознанството им, двамата се видели на Гребния канал, където играели тенис и открили, че увлечението към спорта и танците е другото общо помежду им.

 

Д-р Щонова посочва, че арх. Маринов освен всичко друго е художник, шахматист, автор на емблематични проекти в Града под тепетата, на календар с портрети на забележителности и златен медалист с националния ни отбор по математика в куп международни състезания.

Освен това има 1000 полета с делтапланер, занимавал се е професионално с хвърляне на копие, свири и пее, дори има записан музикален диск и какво ли още не.

 

Едва ли за някого ще е изненада, че спортът и за двамата съпрузи е задължителен не само в ежедневието им, а и по време на семейни ваканции. Плод на любовта им, е порасналата им дъщеря, носеща името Лилия-Сапфира.

Д-р Щонова също не отстъпва на съпруга си по заетост и определя себе си като воин, тъй като се бори за нещата, в които вярва. С времето и всички човешки съдби, с които я е срещнал животът, се е отучила от гнева и се е възпитала в смирение. Вярва, че външните обстоятелства нямат толкоз голяма сила, каквато им се приписва, не и колкото нагласата ни.

 

Категорична е, че това е чудо, а когато човек е благодарен за чудесата, излъчва радост. Лекарката използва времето на пандемия, за да защити докторската си дисертация за връзката между емоционалните и физическите им проявления. Наскоро издаде и книгата „Хвърчило за Рая“, в която разказва вдъхновяващи истории, като към тях прибавя и своето чудо – да стане майка. Както е известно, д-р Щонова била бременна с разнояйчни близнаци, но в четвъртия месец изгубила момченцето. Цели 7 години чакала чудото да се случи и да забременее, а лекарите й казвали, че е психогенно и е от прекалена фиксация или стрес.

 

Споделя, че именно пътят към мечтата й за дете я променил много, направил я по-великодушна, състрадателна, кротка и смирена, преобразила се напълно като човек и сега се харесва много повече отпреди, когато в нея имало доза егоизъм и опърничавост.

Източник: Уикенд