Устатата Божата Кацарова е била напълно неузнаваема!Преди време, което всъщност

не е толкова отдавна, Божана Кацарова изпада в много тежка депресия. Дори асоциална – не иска да общува с никого. За някоко месеца се издува като плондир, качва скоростно 27 кг. [caption id="attachment_414936" align="alignright" width="300"]Божана Кацарова Божана Кацарова определено е доста интересна личност[/caption] Да, става въпрос за същата гръмогласна Божана Кацарова, която спечели кулинарното състезание „Мастър Шеф”, а сега респектира с твърд характер в риалитито „Вип Брадър”.

Днес няма и следа от негативните емоции, които са я връхлетели, заради серия преживяни тежки разочарования. Измъкнала се е от капана на депресивните състояния не с готвене, както може би се предполага заради страстта й към кулинарията, а с йога.

Божана Кацарова, която днес е на 29 години, е израснала в София. За родителите си е казвала, че са визионери. И има защо. Майка й е била учителка по математика в 130-о училище. И започнала да работи с интернет „още когато 10 човека се събираха на един компютър и като вдигнеш телефона, интернетът спира”, както е споделяла Божана. А за баща си казва: „Започна да се занимава с климатици, когато се смяташе, че няма смисъл да си пробиваш стената, за да си монтираш вентилатор.” Има брат, по-малък от нея с три години и половина, с когото са си много близки. В училище Божана била доста непослушна. Няма да е преувеличено даже да се каже, че е била от онези деца, които тормозели връстниците си. От първи до шести клас учела в кварталното училище. Където повечето хлапета били от ромски произход. С две свои приятелки се превърнали в истински кошмар за всички останали. „Тормозехме другите – ей така, от детска лошотия. Имахме се за голямата работа и си го изкарвахме на по-слабите характери. Предполагам има доста хора в България, които като им кажеш „Божана“, ще отвърнат оооо, знаеш ли какъв изрод е тая? Наранила съм някого, казала съм нещо грубо... Сега ако се срещна с тия хора, ще им се извиня. Още изпитвам вина за това, което съм вършила. И се чудя откъде са се взимали такива демони в мен. Именно в училище Божана, повлияна от своя учителка, се увлича по изкуството и по-точно по стъклопис. Постига забележителен успех. „Има моя икона във Ватикана, приеха я и даже стои там. Това бе първия ми сериозен успех. Четири години съм рисувала като луда”, споделя тя.

Сменя училището, защото иска да учи японски език. И освен нова страст, открива и любовта. Той се казва Пешо, първото й по-сериозно гадже, „много готин пич”. Освен това попада на детската работилница „Хлапета“ за актьорско майсторство на Ганета Атанасова.

Всъщност майка й донесла изрезка от вестник с информацията, че правят кастинг за нови попълнения. Божана се амбицирала, подготвяла се два дни. И се явила с приказката на Недялко Йорданов за заека Стоянчо от „Страшни смешки, смешни страшки за герои със опашки”. Освен това пяла. В Холандия нахаканата дама отива, за да учи интернешънъл комюникейшън мениджмънт – „всичко свързано с работата зад кадър”. Работила е като мениджър събития в компания, която организира голф турнири. В Холандия се увлича по японското готвене. Когато се дипломира и се връща в България, Божана не се посвещава на кулинарията, а започва работа по специалността си. Именно тогава я връхлитат депресиите. „Като се бях върнала в България, ми се случи една много гадна серия тежки раздели. Чувствах се предадена от всичките си приятели и бях изпаднала в голяма драма. Ако днес обаче ги срещна, ще им стисна ръцете и ще им благодаря безкрайно. Защото ако не беше това, никога нямаше да си събера багажа и да не се върна никога повече”, споделя Божана.

В този период тя взима решението да се върне в Холандия. Прави го, напълно завладяна от депресии. И напълняла с немислимите 27 кг., „доста кръшна мадама!”.

Както обикновено става обаче, случайно, пътувайки на стоп към Франкфурт, Божана се запознава с момче, което работи в сайт, и й препоръчва студиото „Swaha Yoga”. Там Божана изучава йога в детайли. До толкова, че когато по-късно, вече освободена от негативни емоции, се връща в България и обикаля студиата у нас с разочарование открива разликите. Според нея в много подобни студиа тук се наблягало на физическите упражнения, а не толкова на философията. А Божана владее всяка сложна йога стойка, но е подчертавала, че без ритуала, без посвещаването на практиката, без пеенето на ОМ, за да канализираш дишането, съвсем не е същото. И именно тези детайли в йогата й помогнали да се пребори с депресиите и да се превърне в целеустремената, борбена дама, която днес е сред лидерите в Къщата на „Вип Брадър”, пише вестник Уикенд. „В студиото в Амстердам, където ходя, има всякакви странни хора, преживели катастрофи, кома, парези, инсулти, инфаркти, рак. Или хора в депресия, което си е сериозно психическо заболяване, неглижирано у нас. Започват там втория си живот. Там е семейство. То ме спаси. Бях адски негативен човек, неприятник първа степен. Не вярвах в нищо, казвах за всичко, че не може да стане. В задълбочаваща се тежка депресия, груба и асоциална. Но се измъкнах – трябваха ми около 8 месеца, за да изплувам. С помощта на йога и тези хора, които ме въведоха в нея. Продължавам да съм част от тях, а във всяко следващо ниво е все по-трудно”, доволна е Божана. Когато се връща в България, „новата” Божана се записва в кулинарното състезание „Мастър Шеф” и за всеобща изненада го печели.

Казвала е, че посвещава победата на хората, които са се чувстват объркани и не знаят какъв е пътят им в живота. И, разбира се, нейният съвет е, че няма невъзможни мечти. Тя също е доказателство за това.

Божана не се страхува от опит, нито от предизвикателства и има ценното умение да открива различни гледни точки. Като например тази към готвенето: „Ако се занимавах само с това, щях да завърша ТОХ-а, да съм главен готвач някъде може би, но нямаше да знам японски, да съм обиколила света, да познавам толкова много интересни хора.“ Източник: hotarena.net