Повече от век мистерията около смъртта на незабравимата баладична изпълнителка Паша Христова продължава

На 21 декември, точно преди 51 години естрадната икона загива в самолетна катастрофа, заедно с още свои известни колеги.

Както последните часове на изпълнителката „Една българска роза“, така и нейната кончина тънат в огромна мистерия. Дори и най-близките й не знаят нищо по случая. Снахата Таня, съпруга на единствения й наследник Милен и внучката Ани също не са успели да разбулят тайната.

Снахата продължава да почита на тази дата паметта на свекърва си. Но не знае дали в гроба на Паша Христова в католишките гробища на столицата лежи наистина нейното тяло.

Синът й Милен също се отива млад, само на 45, от рак. Но докато бил жив той търсел отговори и не ги намерил. Една от тях е, че в смъртния акт на Паша Христова е посочена дата 23 февруари 1972, цели два месеца по-късно от датата на фаталната катастрофа.

А според закона никой не може да бъде погребан без смъртен акт. Тогава кой лежи в гроба на Паша Христова, питат се и до днес роднините й. Докато бил жив, синът й открил документ, според който майка му била жива, когато я намерили под останките на самолета.

На всичкото отгоре самолетът бил току-що излезнал от ремонт.От 73 на борда, 28 загиват. Паша Христова и още нейни колеги заминавали на дните на българската култура в Алжир.

Според една от версиите самолетът вършел черни курсове   и пренасял парите на червените другари в швейцарски банки. Вторият пилот подушил далаверата и искал да я разкрие, затова планирали предварително катастрофата, разкриват някои от свидетелите на подмолните игри на бившите ДС.

Източник: Ретро