Варненският престъпен авторитет Иво Иванов – Гела, сочен от криминалисти и представители на ъндъргруанда като мафиотски бос №1 в морската столица, е основният заподозрян като поръчител на палежа над хитовото заведение „SeaCrets” във Варна. Помпозният плажен бар, разположен върху пясъчната ивица на Крайбрежната алея, бе почти изпепелен преди броени дни, писа Уикенд.

Огненият атентат над едно от най-популярните и оборотни заведения във Варна се състоя във вторник привечер. Кадри от охранителните видеокамери показват как малко след 18 часа млад мъж с качулка на главата и облечен в черни спортни дрехи прави оглед на заведението, а малко по-късно, в продължение на близо 3 минути старателно пали от няколко различни места огъня.

Неизвестният маскиран подпалвач

се оттегля от местопрестъплението към 18,30 ч., едва след като наблюдава от плажа няколко минути как огнената стихия обхваща цялото заведение.
Огромният пожар е нанесъл гигантски щети на заведението „SeaCrets”, което все пак е било спасено от пълно изпепеляване благодарение на светкавичната реакция на пожарната. Четири екипа огнеборци са овладели огъня. След пожара констатираните щети от МВР са „унищожена покривна конструкция – 80 кв. м., мебели, дървена стена, ПВЦ врати и прозорци, покривен найлон и друго оборудване“. От управата на изгорялото заведение обаче твърдят, че щетите от умишления пожар са много по-сериозни.
Изгорелият плажен бар „SeaCrets” е собственост на 41-годишния местен бизнесмен Георги Киров, който менажира и други популярни заведения в морската столица – „Чиърс“, „Маскарад“ и „Егоист“. Миналата есен Киров бе кандидат за общински съветник на Варна от местната коалиция „Свобода“, но не успя да влезе в местната власт. Въпреки мълвата, че е

подставено лице на групировката ТИМ,

няма реални данни, които да доказват връзката му с могъщата икономическа структура.
Според източници на „Уикенд“ от варненската полиция, а и от местния крими контингент, твърде вероятно е зад умишления палеж на плажния бар да стои Иво Иванов – Гела. „Той се завърна преди няколко дни в града и палежите започнаха! Публична тайна е, че Иво Гела беше хвърлил око на мястото още преди 3 години, но не успя да вземе обекта заради това, че беше издирван от властите като бос на мафиотска банда. Сега, когато беше оправдан от съда, Иво Гела отново иска да е фактор в бизнеса със заведения. Може да е поръчал палежа, за да подскаже на собственика, че е време да сдаде обекта“, коментира криминалист от морската столица.
Иво Иванов – Гела, коронован преди близо 20 години за наместник на ВИС-2 във Варна и региона от Жоро Илиев, стана изненадваща мишена на правосъдието през пролетта на 2015 г. Тогава неговият шурей Атанас Радев – Наско Ластика, също с крими закваска, даде сензационни показания за серия от тежки престъпления, извършени по заповед на Гела.
До показанията на Наско Ластика се стигна, след като той влезе в яростен конфликт с шурея си за контрол върху редица питейни заведения и ресторанти във Варна. Ластика обяви, че

Иво Гела е поръчал убийството му

и че го рекетира за сумата от 200 000 евро. Преди това Радев бе тикнат в затвора заради отвличане на човек от свитата на Иво Гела. Той обаче умря мистериозно на 17 юли 2015 г. от възпаление на мозъка, само месец след като стана основен свидетел срещу шурея си. И до днес съществуват съмнения, че Наско Ластика е отровен.
Иво Иванов – Гела не прекара нито ден в ареста, тъй като дни преди зрелищната полицейска акция, проведена на 3 април 2015 г. във Варна, той се изпари от страната. Докато бе в неизвестност за властите, срещу Иванов бяха повдигнати обвинения, че е бос на 9-членна банда за рекет, поръчкови побои, отвличане, убийство и трафик на дрога. Като дясна ръка на Гела обвинението сочеше Николай Иванов – Шванца, прочул се с интимната си връзка с Мая Илиева, вдовица на ликвидирания висаджийски бос Георги Илиев.
Тази есен обаче Специализирания наказателен съд постанови, че Иво Гела и хората му са невинни по всички обвинения. Според постановлението на съда, липсват конкретни доказателства срещу престъпната банда, освен това всички свидетели, даже и тези със статут на защитени, са се отметнали от първоначалните си показания.

Източник :alarma.bg/