Георги Христов често сънува обичания от него Андрей Баташов!Осем години след смъртта на Андрей Баташов

най-големият му приятел - певецът Георги Христов, все още не може да повярва, че актьорът не е сред живите. Това е и причината рицарят от Мелмопена често да се явява в сънищата на музиканта. [caption id="attachment_416696" align="alignright" width="300"]Георги Христов Георги Христов обича силно приятеля си Андрей Баташов[/caption]

Жоро споделял пред близки, че често общува насън с артиста. И така усеща, че сякаш Андрей непрекъснато е край него. Певецът дори вярвал, че Баташов го пази от небето като ангел-хранител.

Дългогодишно топло приятелство свързваше двамата мъже. Пикантната клюка дори гласеше, че те не са просто добри приятели, а нещо повече. И че Андрей се е оженил за Боряна само и само да опровергае витаещите клюки по негов адрес.

Една снимка, на която двамата купонясват прегърнати край една маса и изглеждат видимо щастливи, пък даваше хляб на завистниците и недоброжелателите им да злословят по техен адрес.

Близки до Баташов и Христов от арт средите обаче са категорични, че няма и капка истина в подобни твърдения. Не сексът бе това, което ги свързваше, а общите интелектуални виждания за света, казват общи познати на Андрей и Жоро.

Въпреки че Христов е признавал пред приятели, че Баташов си остава голямата му любов. Но най-вероятно визира интелектуалната дружба помежду им.

Публична тайна бе, че човекът, който взривяваше сцените със спектаклите „Ритъм” и „Секс, наркотици и рокендрол”, страдаше от слуховете, че е бисексуален. Истината бе, че жените припадаха по чаровния рицар от Мелпомена, а той се отнасяше джентълменски към тях и ги караше да се чувстват като богини.

Вдовицата на Андрей – Боряна, след смъртта му намекна, че не всичко в брака им е било идеално. Тя открито ревнува съпруга си от приятелството му с Георги Христов.

Родени в средата на 60-те години, Баташов и Христов се сближават през 80-те, като нито един от тях не пропуска премиера на другия. Чуват се всекидневно по телефона, гостуват си по домовете, а актьора често остава да нощува в просторната къща на приятеля си във Волуяк и да яде от засадените от него чушки, краставици и домати. „И двамата са артисти с много силно его и са доста странни като личности. На пръв поглед дори изглежда странно, че може да се сприятелят и че нито веднъж не се скараха, имайки предвид колко серт и колко избухлив може да бъде Жоро”, коментират пред „Уикенд” запознати с техните отношения.

„Андрей излъчваше особен аристократизъм, който много впечатляваше Георги Христов и въпреки пиянските му изцепки той никога не си позволи да нагруби или да обиди с нещо Баташов. Разбираха се с половин дума, говориха си понякога на „Вие” за майтап.

И двамата демонстрираха интелектуална дистанция от останалите хора и може би затова толкова се харесваха”, допълват източници от хайлайфа. Злите езици пък уточняват, че любовта към чашката е тази, която е размеквала още повече нежните души на потомъка на руски дворяни и на изпълнителя на „Черно и бяло”. На погребението на Андрей Баташов навръх Андреевден през 2010 г. Георги Христов изглеждаше видимо съкрушен. „Изгубих много верен и скъп приятел”, ридаеше певецът. През сълзи той мълвеше, че му е много мъчно, че приятелят му няма да присъства на концерта му след дни. Двамата дори планираха да пеят на една сцена. Дни след кончината на театрала, който си отиде на 45 години, след като органите му отказаха в резултат на бактериална инфекция, изпълнителят хвърли бомбата с думите си: „Андрей Баташов си отиде умишлено, отиде си от обидата, която получи.”

Музикантът не конкретизира какво има пред вид, само допълни загадъчно: „Той избра това. Той си знае”. Когато артистът бе между живота и смъртта Христов даде 15 000 лева за лечението му и публично призова хората да дарят пари, за да може на Андрей Баташов да бъде направена животоспасяваща трансплантация на черен дроб.

На връх Андреевден тази година Георги Христов ще пее в памет на своя приятел на сцената на Театър 199. Където рицарят на Мелпомена изигра последната си роля в моноспектакъла си „Влез в час!” малко преди да отлети към небесния театър. На 30 ноември Баташов ще бъде почетен и от други свои приятели и колеги - Йорданка Христова, Васил Петров, Васил Найденов, Орлин Горанов, Аня Пенчева, Мария Сапунджиева, Георги Мамалев, Даниел Цочев, Иван Лечев... Източник: hotarena.net