Ути Бъчваров си навлече сериозни проблеми с изпит наекс половин литър фреш от моркови, който едва не отне живота му. В резултат на фреша, популярният готвач и актьор получил тежка алергична реакция.

 

Кулинарният инцидент се случил преди няколко години, но му бил за урок и оттогава Бъчваров консумира моркови само след термична обработка или овкусени като салата или туршия.

Ути си спомня, че като част от екипа на покойния Димитър Цонев, трябвало да представи полезните свойства на морковите пред аудиторията на обществената телевизия, заради което изпил половин литър прясно изцеден сок от моркови.

 

Само няколко минути по-късно не могъл да се познае в огледалото в гримьорната – целият бил подут и имал силно дразнене на носа и очите, които били достигнали големината на ябълка. Откарали го веднага във Военна болница, където останал цяла седмица на легло и системи до пълното му възстановяване. 

 

Там станало ясно, че е получил анафилаксия – внезапно появяваща се алергична реакция. Медиците били категорични, че тя е в резултат на приетото голямо количество сок от моркови, съдържащи специфични протеини, които предизвикали тежката хранителна алергия. Оттогава готвачът много внимава с консумацията на моркови, макар да е наясно, че са изключително полезни за зрението и поддържането на имунната система.

 

Преди две години отново се вкарал в приключения в резултат на завидния му апетит. По време на едномесечна екскурзия до Южна Африка, Ути хапнал няколко мангрови стриди в изискан ресторант с гледка към водопадите Игуасу на северната граница между Бразилия и Аржентина. В резултат на тази храна обаче два дни почти не излизал от тоалетната. Въпреки това той не крие възхищението си от уменията на шеф готвачите в Аржентина и дори ги определя за ненадминат.

 

В малък ресторант, помещаващ се в дървена барака в Ушуая обаче било най-вълнуващото му кулинарно преживяване. През есента на 2002 г. стигнал до брега с лодка, за да посети малкия ресторант на местния готвач. Сервирали му 10 степенно меню, включващо майонеза с пасирани листа от водорасли, предястие с пушена сьомга от Магелановия проток, поднесена върху хрупкав чипс от водорасли, щипка от краб, миди с чесън, яхния от раци, мус от краб, оранжева сьомга с мус от фенел, говеждо месо и за десерт – тарт с френско грозде.

Източник: Уикенд