Изглежда танцуващата докторка Неделя Щонова, която във вторник грабна купата от „Денсинг Старс“ със скандал, открай време си пада повече по шоубизнеса, отколкото по медицината.

Факт е, че малцина са тези, които могат да се похвалят, че са се лекували при невроложката, но пък за сметка на това не от вчера печели овации на всякакви сцени, а купата от шоуто на bTV ще съхранява редом с короната си от конкурс за красота.

 

В зората на демокрацията бъдещата кралица на бала става първата Мис Пловдив в съвременната история на Града под тепетата, където е родена. Рядко говори за тази си победа, тъй като според твърденията й пречела в личен план, а и освен това държала да изглежда по-скоро умна, отколкото красива в очите на хората.

 

Преди да се прочуе обаче, бъдещата докторка прави опит да стане популярна с външния си вид. Младата госпожица решава да се яви на конкурс за красота, а по-късно твърди, че го е направила на шега. Нищо чудно в този ред на мисли след време да твърди същото и за победата в „Денсинг Старс“.

 

Конкурси от такъв тип в Пловдив са правени преди Втората световна война, но затихват през време на соца, за да изригнат отново след демокрацията през 90-те години на миналия век. Неделя, която по онова време предпочита да я наричат Нели, взема решение да премери сили и чар с останалите момичета под тепетата и печели.

 

Така името й бива записано в историята като носителка на първата корона на Мис Пловдив. Това е огромно признание за външния вид на всяка млада дама, тъй като жените в града открай време се славят като едни от най-забележителните в страната.

 

Оказва се, че короната на най-красивата пловдивчанка не е никак лека. Макар че никой не я

е карал насила да се яви на конкурса, а е отишла там по свое собствено желание, за докторката било трудно да приеме титлата си, тъй като смятала, че може да свали реномето й. Много искала на първо място да я възприемат като умна и едва след това като красива жена, а короната навежда на мисълта, че външният вид е приоритет.

 

„В професионален план титлата на Мис Пловдив не ми е пречила, но в личен... по-скоро да. Защото по някаква не съвсем известна за мен причина, след като станах първата Мис Пловдив, нещо от моята вътрешна същност влезе в неспирна конкуренция с визията ми, пейзажа отвън. Аз винаги исках да бъда повече умна, отколкото красива, това ми се фиксира като някакъв комплекс“, казва след време тв водещата.

 

Възможно е именно този комплекс да я е тласнал към всички специализации, които впоследствие прави, докато стане една от най-добре образованите жени у нас. Освен че е завършила медицина и има специалност по неврология, тя е специализирала аналитична психотерапия в Ню Йорк и Париж, член е на Нюйоркската академия на науките, от години е автор и водещ на медицински рубрики и предавания, пише статии в медицинско списание и е съавтор на ръководството за брачно консултиране заедно с проф. Румен Стаматов.

 

Сърцето й обаче очевидно остава на сцената. Не са много хората, които са се радвали на медицински грижи от страна на красивата бивша Мис Пловдив. Тя винаги е предпочитала да се изявява пред камера и публика, а не в лекарски кабинет. Преди да стане водеща в Би Ти Ви, води предаване в кабеларката „Евроком Пловдив“ и дори печели международни награди със свой филм с медицинска тематика. Ръководи йога студио, пробва се като певица, дори има собствен музикален албум с кавъри на песни на Глория, Гейнър и Шер.

 

Покрай „Денсинг Старс“ нашумя фактът, че свири и на пиано, а преди 4 години записа своя авторска песен. Заглавието е „Бъди Икар в съдба на бис“. Докторката сама е композирала музиката и е написала текста към парчето. Тя има и книга с разкази – въобще дейността й е всеобхватна и най-често е свързана по-скоро с шоуто, отколкото с медицината. Като се вземе предвид, че голямата й мечта е била да стане балерина, а не крие, че е станала лекарка, за да сбъдне мечтата на родителите си за нея, е лесно обяснимо защо лекарката се хвърля с такава страст да става кралица на бала в „Денсинг Старс“.

На 53-годишна възраст тя най-накрая успява да осъществи голямата си мечта – да танцува пред публика.

 

С каквото и да се занимава, Щонова до днес достойно защитава своята титла за красота. Тя е споделяла, че пази роклята от първата си среща със своя съпруг, когато е само на 20 години. Дрехата била доста тясна и впита в тялото, разказа лекарката преди време. Често я облича, за да са види как й седи. Ако забележи, че започва да й отеснява, веднага ограничавала храната и засилва физическата активност. По този начин за над 30 години, откакто се познава със своя любим, тя не е качила и сантиметър върху идеалните си форми.

Източник: Уикенд