Д-р Неделя Щонова приключи с поредния сезон на предаването си!Чаровната д-р Неделя Щонова

се отдава на заслужена почивка. Днес тя приключи поредния сезон на предаването си по Би Ти Ви, но вместо кадри от екзотични острови, подари на зрителите разтърсващо послание. Вижте го тук, без редакторска намеса: [caption id="attachment_410221" align="alignright" width="212"]Неделя Щонова Д-р Неделя Щонова развълнува хиляди с посланието си[/caption]

"Преди малко излизам от ефир. И “затварям” 18-и пореден сезон. От септември следва новият 19-и сезон. 18 години без прекъсване в българския ефир. Любов. Медицина. Чудеса. И днес се вълнувах точно толкова, както по време на първия ми ефир. Толкова години това вълнение не се е стопило.

Като се обърна изумена... Не мога да повярвам как минаха тези близо две декади. Минаха в неизтощима любов, това е със сигурност. Първото ми предаване беше на 7. 10. 2000 година. Когато в България почти не се говореше за научно базирана здравна журналистика... 18 последователни години здрава работа, четене, писане, труд, монтажи, безсънни нощи, изпити, неврология, пациенти, конгреси, репортажи от 4 континента и толкова много споделени човешки истории. Някои от които наистина изумителни. Заради чудесата на вярата! И ума. Малко е да кажа, че харесвам работата си. Обожавам я, обичам я, влюбена съм в нея! Тя ми дава кислород. Винаги искам да разказвам само и единствено за смислени неща. Да пазя ценностна хигиена в ефира. За мен ефира е свята работа. Непростимо е да се хаби. Има много неща в държавата, системата на здравеопазване и някои цифри, които ме плашат - като например - първенци сме по смъртност в ЕС и намаляваме с 52 000 души годишно. България е сред страните в ЕС с най-кратка продължителност на живота. У нас има толкова много предотвратима заболеваемост и преждевременна смъртност. В Брюксел казаха, че българската здравна система е неефективна срещу предотвратимата болестност и смъртност. Боже, колко тъжно е това! Предотвратима смъртност...

Колко работа имаме да вършим, хора! Иначе пораженията за поколенията ще са големи. И тогава като първо, какво да правим? Остава ни личната отговорност. Посветеност в грижа за близките и духовното ни себеосъзнаване.

Хубаво е да бъдем човеци и да си помагаме. Много неща се опитват да мачкат психиката ни. Стресовете са ежеминутни. Вървейки по Пътя на изпитанията често се саморазграждаме безмилостно. И се озоваваме в подземията на разни болести, които всъщност са определени модуси на разума. Забравяме, че ние хората можем да бъдем възхитително проявление на любовта, добрината, творчеството и мъдростта. Раждаме се съвършени. Обаче после по различни причини и заради разни “изтощителни гимнастики и маниакално саморендосване” се прецакваме. Предаваме съвършенството с което идваме на тази Земя. Една застаряваща и болна клетка е краен продукт на съзнание, което е забравило да уважава живота, да се самообновява, да обича и да бъде добро. Една застаряваща и болна клетка е краен продукт на съзнание, което е забравило идеята за нежността и здравната култура като дух на живота. И се чупи и прегърбва под кръста на разни диви, тъмни и неудържими щуротии.

Сякаш забравихме що е то да сме човечни и слънчеви. Къде изчезна нормалността? Кое взима акъла на хората? Защото здравето на тялото ни минава точно през това - през здравето на мисълта. Има смисъл ежедневно да отваряме очите си за тази истина.

Скъпи приятели и съмишленици. Бъдете здрави. Движете се! Желая ви всичко най-прекрасно и възвишено. В неизбежния шахмат на живота, дисциплината е въпрос на избор. Знанието е въпрос на избор. Посветеността - също. Милион благодарности за всички вас, познати и непознати мили хора, които ме подкрепяте, вдъхновявате, вълнувате и осмисляте. Завръщам се отново в ефир на 4 септември. Обич. Н.", обърна се към всички българи Неделя Щонова.