Асен Агов направил журналист Милен Цветков!

Асен Агов, а не „Ку-ку”, налага Милен Цветков като лице в телевизията. Именно той го назначава на работа в сградата на „Сан Стефано” 29 и го пуска в ефир. Това заявява днес бившият началник на националната телевизия и легендарен депутат от СДС. [caption id="attachment_443969" align="alignright" width="300"]Милен Цветков Асен Агов проговори за Милен Цветков[/caption] Славният някога телевизионен водещ и колежката му Нери Терзиева, които българите в началото на 90-те знаят като водещи на централната новинарска емисия „По света и у нас” подали ръка на Милен в смутните времена, когато в държавата усилено се наливат основите на демокрацията. Цветков правел впечатление с чар и начетеност. Имал дълга коса, която връзвал на опашка, но заради драгите телевизионни зрители се наложило да подстрижел. Бил готов да работи за предстоящите промени и нахъсан за пълното сваляне на червените управляващи. Почнал като обикновен репортер, който спирал гражданите по улиците, за да прави анкети по наболели проблеми и да събира хорските мнения. Първо се изявявал в „Ку-ку” срещу символичен хонорар, но Асен Агов толкова го харесал, че настоял да му дадат щатен договор и да го пуснат като репортер в новините.

„С Нери го взехме направо от студентската стачка, където той гладуваше. Милен е част от онази група млади хора, които въведохме с в телевизията, за да сменим комунистическия й облик, за да направим нова телевизия и хората да почувстват промяната.

След като ни уволниха с Нери, Милен го притиснаха. Цензурата се завърна, цареше мракобесие. Той напусна и отиде да прави колбаси. Това е един от най-любимите ми възпитаници в журналистиката. Бързо учеше. Неслучайно, когато му се обадих да представим книгата ми, беше седмица преди карантината, той моментално се съгласи, без никакви уговорки. Милена Милотинова е от същата тази кохорта. Те бяха младежи на по 19-20 години. Вяра Анкова също беше от тези нови лица, тогава тя беше само на 21. Тези млади хора са свикнали да пазят честта си, достойнството си, да се защитават”, връща лента на спомените Асен Агов. Който от месец не пропуска телевизионен ефир, където да представи творбата си – „Добър вечер дами и господа! Бягството на България към свободния свят”. Четивото представлява личен поглед към историята на съвременното българско общество. Описани е прехода с неговите протести, гладни стачки, комунистически гонения и куп демократични вълнения, пише вестник „Уикенд“. Днес малцина си спомнят, че Агов е първият водещ на „По света и у нас”, който от ефира на националната медия произнася репликата: „Добър вечер, дами и господа”, вместо 45 години звучалата „Добър вечер, другарки и другари” в края на 1989 г. Заглавието на книгата му е вдъхновено от фразата, превърнала се в символ на стремежа за независимост в журналистиката и откъсването от комунистическото минало. Милен Цветков обаче влиза в спор с него – според младежа по-правилно е да се казва „Госпожи и господа”. Сред специалните гости на представянето на мемоарите на Асен Агов в „Сити Арт Марк Център” на 5 март са Милен Цветков и Милена Милотинова, която днес е водеща в „България он еър” – като неговите най-доверени ученици. Това е последната светска изява на Цветков, който публично изказва поздравления за книгата и написаното на нейния автор. Именно на това представяне Милен признава, че Агов го назначава на работа в националната медиа.