Никого няма да агитирам да се ваксинира, отсече 100 Кила!

„Няма да агитирамe ромското население и почитателите си да се ваксинират.” Така в един глас рапъри и фолкзвезди от ромския етнос отсякоха, че няма да се включат в кампанията на здравното министерство за агитация в махалите за поставяне на ваксина. [caption id="attachment_466584" align="aligncenter" width="300"]100 Кила 100 Кила призова политиците да си вършат работата[/caption] Във вторник зам. здравният министър Александър Златанов изнесе тревожни данни, че едва 10% от ромите са се престрашили да си поставят ваксина. Златанов апелира звезди от шоубизнеса, на които хората се възхищават, свещеници и медиатори да излязат с апел ромите да се имунизират срещу коронавируса. Оказва се обаче, че масово музикалният жанр е против идеята.

„Не ние, а здравният министър Стойчо Кацаров, премиерът Стефан Янев и президентът Румен трябва да са хората, които да застанат зад такава инициатива! Да обяснят на хората какво да очакват и какви са ползите.

Къде е шоубизнесът и къде са ваксините? Няма шанс да им повлияем! В България толкова странно се подава информация за каквото и да е, че хората вече не могат да повярват на нищо“, заяви пред вестник „България Днес“ рапърът 100 кила. Явор Янакиев, както е истинското име на звездата, апелира политиците да вземат нещата в ръце и от висотата на авторитета си да агитират населението да се имунизира. Рапърът призова апелиращите за ваксинация за ромския етнос първо да погледнат статистиките за имунизираните от мнозинствата. „Те са малцинство, нека първо се видят резултатите при мнозинствата в България. И има и друго - депутатите не съм видял масово да се ваксинират, нека те също дадат пример. Те и разбира се, семействата им, защото това са много хора“, прикани бъдещата власт Килата. На същото мнение е и фолкдивата Бони, която призна, че няма да влиза в ролята на агитатор в махалите. Звездата разкри, че това е работа на властите. „Здравните работници и личните лекари трябва да информират ромите за ваксините срещу COVID-19, а не популярните лица“, отсече твърдо изпълнителката.