Родената на 17 август 1984 г. Петя Дикова прекарва пред камерите 26 от своите почти 40 години. Влиза в екипа водещи на хитовото по онова време предаване „Мело Тв мания“ по БНТ едва 14-годишна. Наследницата на Сашо Диков и Аня Пенчева веднага прави впечатление с артистичността и харизмата си.

 

След като завършва Американския колеж в София, продължава обучението си в Лондон, където учи журналистика, театър и превод. След дипломирането се връща отново в родината си и става репортер в „Тази събота и неделя“ по bTV, което тогава води Лора Крумова.

 

Дикова прави впечатление с професионализма си и не след дълго получава предложение да се включи в проект за първото лайфстайл предаване на новинарите в телевизията – „Култ“. Тя става не само негово лице, а и автор. Именно там се запознава с половинката си – поетът Илиян Любомиров, с когото имат двама сина.

 

Известна е с интервютата си с български и световни звезди, както и с коментарите си във връзка с различни събития от областта на шоубизнеса, културата, изкуството и светския живот. Преди дни бе основен двигател в bTV за пореден път на церемонията по връчването на най-престижите филмови награди в световен мащаб – Оскар.

 

В следващите редове ще ви разкрием 10 неподозирани факта за Петя Дикова:

 

Факт №1

Не близва алкохол

Петя Дикова никога в живота си не е пила алкохол. Не си го позволява дори на Нова година, когато по традиция навсякъде се лее шампанско , нито пък на други големи обществени или лични празници. Причината да стои далеч от спиртните питиета е страхът й, че може да се напие и да изложи родителите си. Вместо да рискува да стане за смях, тя се пази от всичко, което би могло да замъгли разсъдъка й.

 

Факт №2

Никога не е палила цигара

Освен, че не пие, Петя не е палила нито една цигара в живота си. Като дете и тийнейджърка папиросите й били интересни, искало й се да опита, защото много хора около нея пушели. Но нямала смелост да го направи. Понеже й било казано, че не бива да се пуши, тя не си го позволила нито веднъж. Днес смята това, че не пуши, за едно от най-добрите си качества. Надява се, че и двете й деца няма да посегнат към тютюна, когато пораснат и ще бъдат трезвеници като самата нея.

 

Факт №3

Работела на 2 места като студентка

Когато заминала да учи в Лондон, Петя Дикова била спечелила стипендия. Парите от нея обаче не стигали, за да покрива всичките си разходи. Вместо да иска издръжка от родителите си, тя решила да им докаже, че може да се справи и сама с живота си. Затова започнала работа не на едно, а на цели две места едновременно. Първото й работно място било на рецепцията на университета, а второто – в библиотеката. Така през цялото време, докато следвала, бъдещата тв звезда печелела сама своите джобни.

 

Факт №4

Игнорирала мъжа си година и половина

Тв звездата е игнорирала в продължение на година и половина фейсбук покана за приятелство от своята половинка – поетът Илиян Любомиров, с когото вече имат две деца. Когато й изпратил тази покана, тя видяла, че в профила му пише, че е сгоден за писателката и сценаристка Рене Карабаш. Петя, като всяко сериозно момиче, си казала, че няма смисъл да се занимава със заети мъже. Затова не приела поканата му. Но не я и отхвърлила. Приела виртуалното приятелство чак след година и половина, когато разбрала, че информацията за годежа е шега между двамата писатели. Те всъщност никога не са имали любовни отношения.

 

Факт №5

Сватосал я Захари Карабашлиев

Писателят Захари Карабашлиев е нещо като сватовник на Петя Дикова с Илиян Любомиров. По онова време той се представя навсякъде с артистичния си псевдоним Августин Господинов и има хиляди фенки. Карабашлиев подканя тв водещата да покани младия поет в тогавашното си предаване „Култ", тъй като успехът му е наистина впечатляващ. Дикова няма как да откаже, тъй като по-възрастният писател казва това пред самия Илиян. Освен това няма аргументи, с които да възрази. Затова кани Любомиров като гост в предаването си и това е началото на тяхната любовна история, която продължава и до днес.

 

Факт №6

Не иска да се омъжва

Макар че връзката й с Илиян Любомиров изглежда изключително хармонична, Петя няма намерение да я скрепява с подпис в гражданското. Тя никога не е крила, че не вярва в официалния брак. Убеждението, че подписът няма стойност, се формира в съзнанието й, когато е много малка и нейните собствени-родители се развеждат. Това показва на момичето, че не е задължително любовта да бъде официализирана и че подписът на практика не означава и не гарантира нищо. До ден днешен журналистката предпочита отношенията без брачен договор, смятайки, че най-тежкият печат за връзката с мъжа до нея са двете им деца.

 

Факт №7

Най-добрата й приятелка е Теди Кацарова

Петя Дикова е първа приятелка с певицата Теди Кацарова. Преди журналистката да се запознае с Илиян, двете са неразделни. Често излизат заедно из софийските заведения, а когато имат повече свободно време, си организират пътешествия към различни интересни и приятни дестинации. Заедно са обиколили най-красивите кътчета на света. С тях често пътуват и сегашният синоптик на Би Ти Ви Борислав Лазаров, който по онова време работи с Петя в „Култ“, както и продуцентът на шоуто Емил Дилчев, който вече от 4 години не е между живите.

Петя и Теди са близки и до днес, но вече нямат възможност да пътешестват заедно толкова много. Тв водещата е твърде заета със своето семейство.

 

Факт №8

Не взима автографи от звездите, с които се среща

Водещата е взимала интервюта от български и световни звезди, сред които са легендарният китарист на „Куин” Браян Мей, италианският идол Дзукеро, канадският рокаджия Браян Адамс и емблемата на музиката от 60-те години на миналия век Том Джоунс. Но журналистката никога не си е позволявала да взима автографи от нито един от тях, нито да ги помоли да си направят селфи заедно. За нея това е връх на липсата на професионализъм.

Правило на водещата е да провежда интервютата си дори с най-големите звезди като равна с тях. Не допуска фенът в нея да надделее. „Мога да се поклоня пред таланта, но не и да допусна да помоля за каквото и да е, било то автограф или селфи", твърди дъщерята на Аня Пенчева.

 

Факт №9

Маниачка е на тема ред

Петя е маниачка на тема ред и дисциплина. Тя се стреми да подрежда всичко под прав ъгъл, на една линия и изрядно около себе си. Такава е в дома си, както и в своята работа. Не обича хаоса, разхвърляните дрехи, неизмитите чинии и безпорядъка. Всякакви пропуски от този тип е възможно да я извадят от равновесие. В същото време обаче се опитва да потиска стремежа си да подрежда всичко около себе си, особено откакто са се родили двете й деца. С тях й е ясно, че скоро няма има ред в дома й. Затова не се опитва да ги кара да подреждат, а по-скоро се старае да превъзпита себе си, за да не усеща толкова болезнена нужда от ред.

 

Факт №10

Не обича новите технологии

Журналистката не харесва нещата, свързани с новите технологии. Твърди, че би живяла в ХХ век, ако можеше да избира, и на шега нарича себе си Доктор Куин Лечителката. Не й допада неестествената за човека бързина на обмена на информация в интернет, опосредстваното общуване и сложността на технологичния процес. Предпочита по-лесното и естествено общуване с хората очи в очи.

Източник: Уикенд