Оказва се, че бавно, но постепенно всички страхове и стереотипи свързани със семейство и деца започват да се пренебрегват.

Става дума за нас - българите, хилядите семейства, които не могат да имат деца, за изоставените, лишени от детство деца. Проучвания сочат, че все по-често кандидат осиновителите у нас се съгласяват да приемат за осиновяване деца с явни белези на ромски произход или друга малцинствена група, както и деца с увреждания, научи Kliuki.bg.

През годините проблемите на двойките относно репродуктивната дейност са все по-чести, много семейства по света, както и тук в България, се сблъскват със сериозни пречки, когато решат да имат деца. Не за всички медицината е способна да помогне, а понякога и самите желаещи да създадат семейство са се срещнали в една по-напреднала възраст. Тогава остава за мнозина алтернативата осиновяване. Разбира се, има и много, които са принципно против идеята. Деликатна, трудна тема, въпрос наистина само на лична преценка.

[caption id="attachment_326663" align="alignright" width="300"]Хората решават да имат деца заради желанието им за отглеждане Хората решават да имат деца заради желанието им за отглеждане[/caption]

Когато обаче все повече са изоставените деца у нас, домовете с тенденция да се закриват или намаляват броя си постепенно, тогава реална изглежда идеята защо да не се пристъпи към осиновяване. Стереотипът, че детето няма да носи същите гени, лека полека намалява своето влияние, защото все пак у всеки човек, стигнал до идеята, че желае да се грижи за дете, надделява родителският инстинкт и предпочита възможното бъдеще пред настоящата невъзможност за собствено поколение.

Все пак любовта няма цвят и е важно да идва само от сърцата ни, но за да се достигне до решението за осиновяване на дете, е нужно сериозно семейно планиране и искрена мотивация. Нека завършим с това, че въпросът за осиновяването не стои единствено пред хората, неможещи да имат свои собствени деца, а е най-вече субективно, интуитивно, много лично решение, което никой отстрани не може да повлияе и не би трябвало.