Защо жените отлагат да родят?!  Ако една жена е по-напреднала във възрастта, разбира се, разчита особено много на ин витро процедурите!

Но и там, възрастта на пациентите е от особено голямо значение. Както пишат и в "iWoman", според известния в тази медицинска сфера проф. Нери Лауфер жените днес отлагат първото си раждане под влияние на еманципацията, по желание, особено ако търсят кариерно развитие и разбира се, по финансови и материални причини също, чакайки по-добър живот за в бъдеще. Но това е рисковано, понеже въпреки дългите години практика на ин витро процеса и голямата му популярност, той предлага около 50 процента успех на една двойка, когато мъжът и жената са на възраст до 40 години. Ако жената е над 40-годишна възраст вече процентът за успех и нормална бременност е около 30, а при дамите над 45 години, които за пръв път искат да родят, вероятността за успех дори при ин витро е доста малка.

[caption id="attachment_326607" align="alignright" width="300"]Защо жените отлагат да родят и каква е алтернативата Защо жените отлагат да родят и каква е алтернативата[/caption]

Примерно в Израел обичайно жените над 35 години биват насочвани от самите лекари към ин витро, а горната граница за прилагане на тази процедура е 45 години, дори в Англия е 43-годишна възраст на жената.

Така че решението да има дете от всяка двойка трябва да бъде добре планирано, а ако родителите са в по-напреднала възраст, това определено е сигнал, който трябва да ги притеснява и те по-бързо да вземат това решение. Възможностите реално намаляват с всака следваща година.

И в България двойките в репродуктивни проблеми са все повече и много често те ползват метода ин витро, установи Kliuki.bg. Успоредно с това обаче все по-явна е тенденцията от късното първо раждане. До преди десетина години средната възраст за първо дете беше 25-26 години за жената, докато сега е 32-33, дори до 40 години за раждане на първо дете. Освен това много често вече и дамите над 45 също се замислят над това. Разбира се, ако това е втора или трета бременност, възможността за положителен резултат е по-голяма. И все пак отлагането на раждането съзнателно може да създаде проблеми за жените.