Горещо време, тишина, пустеещи плажове и безлюдно езеро, празни барове и кафенета – такава е снимката в повечето туристически локации около Преспанското езеро през летния сезон.

Там времето изглежда спряло. Останаха само спомените за времена, когато Претор щеше да се пръсне от туристи, а мирисът на печено месо изпълваше въздуха, детска глъчка се разнасяха по плажовете, езерото беше оживено, плувци се наслаждаваха на водата, а вечерите се превръщаха в незабравими спомени, споделя македонското издание "Денар".

Защо най-известният плаж в Северна Македония стои празен

През август тази година дори рядко може да се забележат къпещи се на плажа в Претор, които не са местни жители.

Защо най-известният плаж в Северна Македония стои празен - Снимка 2

Ако стъпите в Претор, определено ще забележите забравените курорти, които някога са били модерни и посещавани, в момента много магазини, ресторанти и кафенета са заключени.

Защо най-известният плаж в Северна Македония стои празен - Снимка 3

Очевидно най-запомнящата се точка около Преспанското езеро е плажът на Сливница, който се намира близо до Претор и предлага разнообразни забавления за млади хора. Плажът обикновено през уикендите е пълен и се смята, че само събота и неделя мястото привлича около 600 любители на плуването от различни градове като Битоля, Прилеп, Ресен, а и дори Скопие.

Защо най-известният плаж в Северна Македония стои празен - Снимка 4

Какъв е проблемът? Не достига вода. Местните хора споделят, че курортът около езерото може да се спаси, ако докарана вода от близкото Наколец.

 

Източник: blitz.bg