2 евро допълнително към сметката са платили туристи, поискали от сервитьора допълнителна чиния. Толкова струвало на други да бъде разрязан сандвичът им.  Кафе и вода за 60 евро пили  двама, а на други поискали 10 цента допълнително, за да им поръсят тортата с какао.

Тези случаи не са разкази на летовници по българското Черноморие, с каквито са пълни социалните мрежи. А оплаквания от туристи, посетили езерото Комо в Италия. Те са документирани от групата за защита на потребителите Consumerism No Profit, която съобщава за зашеметяващото увеличение от 130% на цените в туристически зони в Италия през това лято.

Цените до такава степен са излезли извън контрол - около 240% по-високи от други средиземноморски дестинации - че много италианци се отправят към места като Албания и Черна Гора за своите летни ваканции. Дори италианският премиер Джорджия Мелони си взе кратка почивка на плажа в Албания.

Групата Confcommercio прогнозира, че само 14 милиона италианци ще прекарат почивката си у дома, което е около 30% по-малко в сравнение с периода преди COVID, съобщава Си Ен Ен.

В тази страна дерат туристите - вижте какво им начислиха в сметката в ресторанта

И парадоксът е, че въпреки намаляването на ваканционните дни,  лятната ваканция през 2023 г. ще струва на италианците 1.2 милиарда евро повече, отколкото през 2022 г., казва  Фурио Труци от групата за наблюдение на потребителите Assoutenti.

В същото време Италия изживява невиждан туристически бум. По данни на социологическия институт "Демоскопика" тази година страната ще постави нов туристически рекорд, като очакванията са за над 68 милиона туристически посещения - с близо 3 млн. повече, отколкото през 2019 г. На много места този наплив създава проблеми, включително на малките острови, където автомобилният трафик през лятото нараства неимоверно.

150 евро на ден за чадър и шезлонг

Бизнесът, който най-много се възползва от ситуацията, са заведенията по крайбрежието, които взимат нечувани такси за плажни принадлежности. В Пулия таксата за ден на два шезлонга и един чадър през седмицата е средно 50 евро и почти двойно през уикенда, но на север цената за сядане на първия ред на пренаселен плаж може да започне от 150 евро на ден през седмицата, особено в по-ексклузивните райони като Портофино. Това се отразява на средния турист, докато при луксозния туризъм има ръст.

Според италианското министерство на туризма, рекордните 11.7 милиона пътници ще отседнат в петзвездни хотели в Италия това лято. През август високият клас туризъм продължава да расте, за разлика от обикновения туризъм, пише Антонио Ковиело от  Националния изследователски център на Италия. Той добавя, че рискът от прекомерен туризъм в луксозния сектор е повод за безпокойство, тъй като може да повиши цените в туристическия сектор от среден клас, за да отговори на по-големите харчещи.

В тази страна дерат туристите - вижте какво им начислиха в сметката в ресторанта - Снимка 2

Ограничения за броя посетители на плажа

Туристи от цял свят се стичат към двата най-големи острова  - Сицилия и Сардиния, известни със своите девствени плажове и изумрудени сини води. Това обаче струва много на околната среда, като най-големите проблеми са кражбите на пясък и боклукът, който остава след посетителите. Това лято местните налагат строги дневни ограничения в броя посетители на някои от най-високо оценените плажове на популярните острови.

Бауней - малко селце в отдалечен район в Източна Сардиния, в продължение на няколко години ограничава броя на посетителите. "Нашата земя се състои предимно от високи скали, на които живеят муфлони и ястреби. Имаме само дузина плажове, така че всички се тълпят там. Вече не можем да си позволим хиляди ежедневни посетители, притиснати на едно място, както в миналото ", казва Стефано Мони, кмет на Бауней.

Ограниченията засягат четири плажа. Cala dei Gabbiani и Cala Biriala вече имат дневна граница от 300 посетители,  Cala Goloritze е с лимит от 250 посетители. Cala Mariolu - най-големият от тях, допуска до 700 души. Посетителите на Cala Goloritze, достъпен само пеша или с лодка, плащат входна такса от 6 евро. Желаещите да събират тен на тези брегове трябва да си резервират място за всички тези плажове чрез приложението Cuore di Sardegna най-малко 72 часа преди посещение.

В тази страна дерат туристите - вижте какво им начислиха в сметката в ресторанта - Снимка 3

Събраните пари отиват за  видеонаблюдение, паркинг, алеи и тоалетни, според местните власти.  По 2000 души на ден са посещавали красивия плаж Cala Mariolu в Сардиния през предишните години - ситуация, която местните описват като "кланица". Крайбрежната зона на Бауней посреща около 300 000 туристи всяко лято. В опит да затегне допълнително ограниченията, кметът е подал искане до регионалните власти на Сардиния за разрешение да се въведе задължително разстояние от 6 кв. метра между плажуващите по цялото крайбрежие. Това обаче няма да е лесен процес.  

"Можем да контролираме пристигащите по море, само ако лодките се управляват от оторизирани туристически оператори, с които имаме договори и на ротационен принцип - не повече от два часа престой на плажа за всяка група лодки", обяснява кметът Мони.

Забрана за плажни кърпи

Стинтино - рибарско селище на северния бряг, предприема строги мерки в защита на най-голямото си богатство - розовия коралов плаж La Pelosa, който предлага гледка към остров Isola Piana, известен със своята каменна наблюдателна кула. La Pelosa е сред най-красивите и пренаселени  плажове в Италия. В разгара на сезона пясъците му често са лабиринт от хавлии и чадъри, а плуването обикновено включва лавиране между безброй надуваеми водни атрибути.

"Ограничихме туристите в La Pelosa до 1500 на ден срещу такса от 3.50 евро. Резервациите и плащанията могат да се правят на оторизиран уебсайт", казва кметът на Стинтино Рита Лимбания Валебела, припомняйки, че един слънчев августовски ден градските власти са засекли около 38 000 туристи да плуват във водите около градчето.

"Беше шокиращо и отвратително. Това унищожи естественото местообитание, което доведе до ерозия на пясъка. Не понасям туристите да хвърлят боклук върху пясъчните дюни, което никога не биха направили у дома," допълва тя. В желанието си да избегне подобни събития в бъдеще, Валебела предприема мерки срещу "нарушителите" с патрули на плажа и серия от забрани.

Кучетата, пушенето и използването на плажни кърпи не са разрешени, като глобите започват от 100 евро. "На La Pelosa са разрешени само постелки. За разлика от кърпите, които се мокрят, пясъкът не полепва по постелките, ако са направени от влакна и слама. Загубихме толкова много пясък заради плажните кърпи", обяснява кметът. Ограничения са в сила и на близкия плаж Le Saline. Къмпингуващите вече нямат право да се разполагат на брега с фини камъчета или близо до лагуната, която е дом на защитени птици и растителни видове.

Предварителни резервации

Сицилианският остров Лампедуза също въведе ограничения за туристите. Според местния съветник Тото Мартело, над 1500 души посещават ивицата на един от най-красивите плажове, където снасят яйца костенурките карета. "Днес допускаме само 350 души сутрин и още 350 следобед. Резервациите се правят онлайн чрез местен уебсайт", казва Мартело.

Посетителите се насърчават да останат на мястото си за слънчеви бани, освен ако не се потапят във водата. Шезлонги, дюшеци и пояси са забранени, а шумът трябва да бъде сведен до минимум. В пика на лятото се налага 40-дневна забрана за достъп на автомобили и скутери. Обмисля се ограничаване и на яхтите и лодките в залива.

Забрана за автомобили

Туристическите автомобили вече са забранени на Линоза - по-малкия вулканичен остров, който позволява само 200 посетители на ден. Ограничението е въведено малко след като е одобрена мярката за наказване на "вандали", изхвърлящи боклук на Лампедуза и Линоза, според която се конфискуват колите им.

Междувременно, остров Джильо, разположен край бреговете на Тоскана, въведе такса от три евро, а на автомобилите е разрешен само престой от над четири дни през август. 

В тази страна дерат туристите - вижте какво им начислиха в сметката в ресторанта - Снимка 4

Прочида - още един от италианските острови без автомобили, също се бори с пренаселеността. Обхващайки едва четири квадратни километра, той е един от най-гъсто населените острови в Европа с население от около 10 000 души. Още около 400 000 души го посещават всяка година, предимно през лятото.

Солени глоби

Освен по плажовете, ограничения има и в градовете, които са магнит за туристите. От години Венеция се бори срещу най-лошите прояви на масовия туризъм. Това лято за туристите отново важат строги правила, а за нарушителите са предвидени сурови глоби. Например е забранено да се разхождат из града голи до кръста или да се къпят в каналите. Не е позволено също така да се сяда по тротоарите, около фонтаните, на стълбите или на мостовете.

Всъщност градските власти искат да ограничат броя на почиващите - особено на тези, които идват, без да нощуват. Официалният брой на туристите във Венеция през 2019 г. е бил 5,5 милиона. Към тях обаче се прибавят еднодневните туристи, които увеличават многократно общия годишен брой на посетителите. Регулирането на този вид туризъм се оказва трудно, пише "Дир". Въвеждането на "входна такса" за такива туристи, за която отдавна се говори, се отлага за 2024 г. Венеция е първият град в Италия, който прилага подобна мярка.

Крайбрежният град Портофино, недалеч от Генуа, също въведе ограничения. За да не се допусне пълен хаос в живописното някогашно рибарско селище, това лято там е в сила нова наредба, която позволява на полицията да налага на туристите глоби до 275 евро.

Наредбата забранява събирането на хора в определени райони на общината, където притокът на хора е толкова голям, че се налага полицаи да регулират движението на пешеходците. Друга наредба съдържа правила за прилично поведение на посетителите. В целия център на града е забранено да се ходи бос и гол от кръста нагоре или по бикини, пише DarikBusinessReview.

Източник: blitz.bg