След като южноафриканският лекоатлет Оскар Писториус разстреля приятелката си навръх Свети Валентин през 2013 г., бе осъден. Според неговата версия убийството се е случило по грешка, тъй като приятелката му се намирала зад вратата, а той сметнал, че в дома им е нахлул крадец и решил да стреля. Според родителите на Рийва обаче Писториус е излъгал пред съда, а всъщност истината е, че е отнел умишлено живота й.

 

Майката на Рийва – Джун Стийнкамп категорично отказа да участва в изслушването по молбата за предсрочното му освобождаване, тъй като не намери сили да се изправи лице в лице с него на този етап. Тя обаче подчертава, че категорично не вярва на версията му и допълва, че едва ли някой изобщо вярва.

 

Убиецът киборг Оскар Писториус излиза от затвора

По времето, в което се случи инцидентът, Писториус бе 27-годишен световноизвестен лекоатлет, носител на 6 златни медала от параолимпийски игри за бягане на 100, 200 и 400 метра. Той бе и първият човек с ампутирани крака, който се състезава на олимпийски игри през 2012 г. Именно специалните протези, позволяващи му да тича на лекоатлетическите писти го превърнаха в супер звезда. Някои критици дори твърдят, че те са му дали конкурентно предимство дори спрямо спринтьорите без увреждания.

 

Новината за убийството на приятелката му в неговото имение в Претория обаче сложи край на звездната му кариера. Писториус призна, че е произвел 4 изстрела по Стийнкамп, тъй като сметнал, че в дома му се е промъкнал крадец. След продължилото няколко месеца дело, той бе осъден през октомври 2014 г. на 5 години лишаване от свобода. След обжалване и промяна на състава на престъплението обаче, тя бе увеличена на 13 г. и 5 месеца. Сега убиецът излиза от затвора предсрочно заради добро поведение.

Източник: Уикенд